Gość Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Refraktometr z ATC. Zamieszałem i wstawiłem do 23C temperatura warki wzrosła nieznacznie. Zmierzę BLG za 2 dni. Perunie - widzisz i nie grzmisz... po 1 refraktometr wyskalowany jest w brix po 2 alkohol bardzo mocno zmienia odczyt refraktometru (zawyża) po 3 masz prawidłowe odfermentowanie po 4 naucz się korzystać z tego urządzenia Jeronie, o ile fajniejszy bylby Twoj post bez tego "po 4", ktore brzmi mniej wiecej jak "patrz, jaki z ciebie debil!". :-) jak se waćpan życzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frona Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 (edytowane) Dziękiogarnięte Edytowane 24 Sierpnia 2017 przez Frona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 (edytowane) Mibor dał Ci link do przelicznika przekłamania refraktometru ( https://brewness.com/calculator/pl/gravity-correction ), bo refraktometr przekłamuje gęstość brzeczki po fermentacji, spławik nie przekłamuje. Wklepujesz to tak jak na załączonym obrazku i masz twoje odfermentowanie. Idź i czytaj forum. https://imgur.com/a/b466C Edytowane 24 Sierpnia 2017 przez dwesoly Frona 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 spławik nie przekłamuje też przekłamuje i to w drugą stronę, ale to przekłamanie jest właściwie tak małe w przypadku większości piw, że przywykło się je pomijać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 spławik nie przekłamuje też przekłamuje i to w drugą stronę, ale to przekłamanie jest właściwie tak małe w przypadku większości piw, że przywykło się je pomijać No fakt. Wiadomo jakie jest zaburzenie pomiary przy 5% alkoholu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się