Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Gryzę się z myślami jakie by tu piwo zmontować w ten niezbyt dobry czas. Nareszcie w piwnicy temperatura spadła do możliwych do zniesienia zakresów więc biorę się za belgijskie pale ale Założenia: Ekstrakt początkowy: 10 może 11 brix - zobaczy się co wyjdzie Wybicie: ok 28l Goryczka: max 30 IBU - słody: Pale ale 4,20 kg Crystal 10L 0,4 kg Crystal 60L 0,1 kg -chmiele: Marynka ok 20g na 60' (jeszcze sobie przeliczę dokładnie ilość żeby nie przedobrzyć) Pilgrim 20g na 20' Pilgrim 25g na 0' Oktawia 25g na 0' no i grzybki.... Cóż... jestem otwarty na propozycje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zmiejszyłbym ilość Crystal 10L i dodałbym nieco słodu Biscuit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 (edytowane) Nie wiem z jakiej słodowni jest ten 10L (dostałem go od kogoś) ale on sam w sobie jest delikatnie ciasteczkowy wiec dodawanie biscuita to trochę przesada. Z drugiej strony daje sporo pełni co przy takim siku się przyda. Bardziej mnie interesuje sprawa drożdży które nie mogą mi za bardzo wytrawić tego piwa a na belgijskich szczepach się za bardzo nie znam. Edytowane 23 Sierpnia 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkis Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Jak chcesz suchary to bfsay gozdawy mogę polecić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Jakiekolwiek płynne do trappistów (nie do saisonów i nie do witów). Który konkretnie szczep to już kwestia gustu. Z Wyeasta Trappist High Gravity albo Belgian Adreness na pewno się sprawdzą. Ewentualnie coś z Fermentum Mobile. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Jakiekolwiek płynne do trappistów (nie do saisonów i nie do witów). Który konkretnie szczep to już kwestia gustu. Z Wyeasta Trappist High Gravity albo Belgian Adreness na pewno się sprawdzą. Ewentualnie coś z Fermentum Mobile. Najchętniej z FM - POLISH ONION Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Belgijskie Pagórki polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi