seevin Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 (edytowane) Planuję zrobić coś w stylu Elvis Juice Brewdoga, czyli IPA z ze skórką grapefruita i pomarańczy. Na anglojęzycznych forach znalazłem dwie receptury, poniżej podam to co udało mi się z nich wyciągnąć i proszę o ocenę i ewentualne rady. Słody 4.5kg Pale Ale (EBC 5-7) lub Pilzneński (EBC 2.5-3.5) - który lepiej? 0.88kg Cara 30 EBC Zacieranie 65 stopni 75 min, potem 75 stopni 10 min. Wysładzanie wodą 75 stopni do uzyskania ok. 25l brzeczki. Czas gotowania 60 minut. Chmiele tak jak w załączonym pdf, pierwszy w momencie rozpoczęcia gotowania, druga partia po 30 minutach i ostatnia po 55. W 50 minucie 50g skórki grapefruita i 25g skórki pomarańczy. Drożdże Fermentis US-05 Fermentacja burzliwa w ok 19 stopniach, zlanie na cichą przy BLG ok. 3-4, chmielenie na zimno plus dodanie 40g skórki grapefruita odmoczonej wcześniej w wódce przez 2 doby. Cicha fermentacja 2 tygodnie, docelowe BLG 2.5. Proszę o rady odnośnie wyboru słodu (wg przepisu ma być "Extra Pale") i ewentualne uwagi odnośnie receptury. Receptura od Brewdog: http://dl.dropboxusercontent.com/s/fccnya7z8vrg915/elvis.pdf?dl=0 Edytowane 23 Sierpnia 2017 przez seevin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 (edytowane) Planuję zrobić coś w stylu Elvis Juice Brewdoga, czyli IPA z ze skórką grapefruita i pomarańczy. Na anglojęzycznych forach znalazłem dwie receptury, poniżej podam to co udało mi się z nich wyciągnąć i proszę o ocenę i ewentualne rady. Słody 4.5kg Pale Ale (EBC 5-7) lub Pilzneński (EBC 2.5-3.5) - który lepiej? 0.88kg Cara 30 EBC Zacieranie 65 stopni 75 min, potem 75 stopni 10 min. Wysładzanie wodą 75 stopni do uzyskania ok. 25l brzeczki. Czas gotowania 60 minut. Chmiele tak jak w załączonym pdf, pierwszy w momencie rozpoczęcia gotowania, druga partia po 40 minutach i ostatnia po 55. W 50 minucie 50g skórki grapefruita i 25g skórki pomarańczy. Drożdże Fermentis US-05 Fermentacja burzliwa w ok 19 stopniach, zlanie na cichą przy BLG ok. 3-4, chmielenie na zimno plus dodanie 40g skórki grapefruita odmoczonej wcześniej w wódce przez 2 doby. Cicha fermentacja 2 tygodnie, docelowe BLG 2.5. Proszę o rady odnośnie wyboru słodu (wg przepisu ma być "Extra Pale") i ewentualne uwagi odnośnie receptury. Receptura od Brewdog: http://dl.dropboxusercontent.com/s/fccnya7z8vrg915/elvis.pdf?dl=0 Wydaje mi się, że raczej pilzneński (jaśniejszy dla redukcji koloru od dużego udziału karmelu). Osobiście nabieram chętki na piwo w tej stylistyce. Tyle, że nie zrobię raczej klona 1:1 bardziej pójdę w coś, co ma wyglądać jak sok/shake cytrynowy. Jakieś 30-35 % płatków ryżowych, zero karmelu i zatarcie a słodko, żeby coś zostało na języku. Do tego skórki i chmiele typowo cytrusowe, powiedzmy Citra i Centennial edit. widzę, że w oryginale poszli zupełnie w drugą stronę 25 EBC to jest jakiś odjazd ku "ciemnej stronie" Edytowane 23 Sierpnia 2017 przez łysy ĄĘ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Słody 4.5kg Pale Ale (EBC 5-7) lub Pilzneński (EBC 2.5-3.5) - który lepiej? 0.88kg Cara 30 EBC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seevin Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Ok, a coś więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się