LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 7 minut temu, Kamilos55 napisał: Ostatecznie udało mi się ustalić przyczynę. To chmiel (malutkie drobiny) z chmielenia na zimno, który dostał się do butelek przy rozlewie. Jeśli się trafi butelka z dużą ilością drobin to smak jest własnie taki bardzo goryczkowy meczący, pozostaje długo na języku/w gardle. Przy nalaniu z tej samej butelki przez sitko, zostało na nim bardzo dużo drobin (łyżeczka) a smak piwa był już ok! Nie wspominając już nawet o tym, że przez ten chmiel piwo natychmiast uwalnia CO2 Tak czy siak zostały mi tylko 2 butelki i motywacja do eliminacji takich błędów na przyszłość. Btw. poczęstowałem kolegę lepszą butelką to oskarżył mnie o oszustwo poprzez nalanie krafta. Sharka nie dopił a moje tak od siebie tylko dodam że przy mocno chmielonych piwach filtrowanie przez rajtuzę nie pomaga - wtedy sytuację ratuję żelatyna. miałem kilka warek NE IPA które były totalnie niepijalne, własnie przez te drobiny chmielu pływające w zawiesinie. to nie była zwykła goryczka, tylko taka właśnie jak piszesz - zalegająca przez 5 minut. powtórzona warka z dodatkiem żelatyny smakowała zupełnie inaczej - tak jak powinna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 10 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 To potwierdza mój przypadek. A NEIPA nie straciła na teksturze przez klarowanie - chyba powinna być mocno mętna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 46 minut temu, Kamilos55 napisał: To potwierdza mój przypadek. A NEIPA nie straciła na teksturze przez klarowanie - chyba powinna być mocno mętna? wyklarowała się i była czyściutka jak świeży Harnaś prosto z puchy. z założenia powinna być mętna - ale wolę przeżyć lekką niestylowość niż mocną niepijalność. Pinta sprzedaje klarowną Vermont IPĘ, o 70 IBU, chmielone cytrusowymi chmielami i nikt nie narzeka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 10 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Nie wiem skąd wzięli 70 IBU bo smakuje jak 30 Mocno średnie piwo. A domowe ważne żeby smakowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi