bimbelt Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Tak na prawdę to za bardzo się nie boje korzystać z kapuścianego wiadra po tym jak poczytałem w czym ludzie fermentują/ filtrują piwo i nic się nie dzieje :D' date='[/quote']Nie wierz w te zapewnienia "nic się nie dzieje", to mozna stwierdzić tylko przez zrobienie posiewów, a piwowarzy domowi na ogół tego nie robią. Jak to nie robią? Mi się co rusz zdarza coś posiać i później szukam i się wkurzam. Szczególnie się wkurzam, gdy to coś potrzebne jest mi do warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 A propos posiewów, ja robię uproszczoną kontrolę - po zebraniu gęstwy część gęstwy pozotałą po przemyciu zostawiam w cieple przez 3 dni i patrzę, czy się nie popsuje. Dziś popsuła mi się gęstwa po Irish Ale - a w tym piwie pierwszy raz od dawna zrobiłem otwartą fermentacje, bez rurki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się