Jonas Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Cześć!Pilnie potrzebuję konsultacji w sprawie pierwszej fermentacji lagera.Uwarzyłem Pilsa 12BLG w sobotę i późnym wieczorem zadałem Wyeast 2278 Czech Pils.Użyłem startera, w którym drożdże namnażały się przez 36h. Temperatura ich zadania to 12 stopni, później ustabilizowała się na ok 9-10 stopniach. Brzeczka odpowiednio napowietrzona. Dość szybko zaczęło bulkać, pojawiła się też piana. Wczoraj sprawdzałem BLG i tutaj pojawia się problem. Wyszło mi pełne 12. W smaku bardzo slodkie i brzeczkowe, więc to raczej nie bład spławika. Czy mam się martwić że fermentacja mi utknęła? czy lagery tak po prostu mają? Rano podniosłem temperature w lodówce do 12 stopni.Z góry dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagonek Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Lagery potrafia fermentować nawet miesiąc i dluzej. Z racji niskich temperatur fermentacji wszystko odbywa się dłużej. Jak dla mnie wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChmielowyAli Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2017 W jakiej temperaturze sprawdzałeś BLG? Gęstość rośnie wraz z obniżaniem temperatury (do 4 C ), uwzględniłeś to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Dzięki za odpowiedzi. Rzeczywiście, blg zostało zmierzone w temperaturze 10°, czyli faktycznie coś się już odfermentowało. Podniosę temperaturę do 12 i dam drożdżakom święty spokój na jakiś czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralphinistrator Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Poczytaj sobie o "fast lager method" ;-) Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Obniż do 8st C i czekaj 2 tyg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się