Jump to content

Pierwszy lager


Recommended Posts

Cześć!
Pilnie potrzebuję konsultacji w sprawie pierwszej fermentacji lagera.
Uwarzyłem Pilsa 12BLG w sobotę i późnym wieczorem zadałem Wyeast 2278 Czech Pils.
Użyłem startera, w którym drożdże namnażały się przez 36h. Temperatura ich zadania to 12 stopni, później ustabilizowała się na ok 9-10 stopniach. Brzeczka odpowiednio napowietrzona. Dość szybko zaczęło bulkać, pojawiła się też piana. Wczoraj sprawdzałem BLG i tutaj pojawia się problem. Wyszło mi pełne 12. W smaku bardzo slodkie i brzeczkowe, więc to raczej nie bład spławika. 

Czy mam się martwić że fermentacja mi utknęła? czy lagery tak po prostu mają? Rano podniosłem temperature w lodówce do 12 stopni.

Z góry dzięki za odpowiedzi

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi. Rzeczywiście, blg zostało zmierzone w temperaturze 10°, czyli faktycznie coś się już odfermentowało. Podniosę temperaturę do 12 i dam drożdżakom święty spokój na jakiś czas

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.