redlum Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 15 minut temu, Tombatold napisał: Musiałem przeczytać kilka razy, żeby być obiektywnym a teraz ja mam pytanie: Czemu chcesz robić zacieranie w lodówce turystycznej? skoro już masz 10 warek uwarzonych - co Cię za tym przekonało? Ja mam ponad 50 warek zacieranych w lodówce - co mnie za tym przekonało - kuchenka indukcyjna w domu oraz prostota tego rozwiązania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolus Opublikowano 12 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 (edytowane) @Tombatold W zasadzie odpowiedz jest prosta, większość moich warek to brewkity, dopiero w tym roku przełamałem się i zrobiłem coś "bardziej zaawansowanego". Dlaczego lodówka? wydaje mi się że łatwiej, mniej bałaganu, mniej mycia i sprzątania, w dodatku zatrzeć i filtrować mogę praktycznie w dowolnym miejscu, nie jestem związany z kuchnią (co może prowadzić czasem do konfliktów :D) Zacierałem wcześniej dwie warki w garze (filtracja w podwójnym wiadrze, coś ala filtrator z BA) i owszem chyba jest trochę szybciej, ale tak minimum 2x większy bałagan, no i zdecydowanie trudniej było mi utrzymać w miarę stałą temperaturę nawet patrząc tylko na pomiar, że o rozkładzie w objętości nie wspomnę). Podsumowując moim zdaniem zacieranie w lodówce (zwłaszcza jeśli pełni rolę kadzi zacierno-filtracyjnej) ułatwia pracę zwłaszcza przy braku doświadczenia. @mrmrooz kurcze o tym nie pomyślałem, w arkuszu mam temperaturę wrzątku 98, ale jeśli przy następnej warce powtórzy się to samo to skoryguje ją i pewnie będzie OK Edytowane 12 Września 2017 przez Karolus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 12 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 Chyba nie zrozumiałeś. Kolega chciał 72C a uzyskał 70C. Doskonale zrozumiałem. Jeżeli po dolaniu 3,5 l 'wrzątku' wyszło 70 zamiast 72, to albo kolega Karolus dodał za mało wody albo jednak temperatura wrzątku była niższa niż 98 planowane w arkuszu. [mention=16290]Karolus[/mention] - nie musisz czekać do następnej warki. Możesz teraz sprawdzić jaka powinna być temp wrzątku u Ciebie, żeby Ci wyszło 70C. Ja osobiście mam ustawione 95C. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 12 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 Albo obniż temperaturę wrzątku w arkuszu. Masz dane, więc zobacz do ilu musisz obniżyć, żeby ci wyszło 70 zamiast 72. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Teraz to rozumiem twój sens wypowiedzi, ale powinno być "żeby wyszło ci 72 zamiast 70" bo przecież wyszło mu 70 a chciał mieć o 2C wiecej Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 12 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 Nie, nie powinno.Chodziło mi o to, żeby zmienić temp wrzątku w arkuszu, żeby po dodaniu 3,5 l wody arkusz pokazał, że temp bedzie 70. Przy 98 pokazywało, że będzie miał 72. Jeżeli po wpisaniu np 96 arkusz pokaże, że wyjdzie 70, to przy następnych warkach trzeba zostać przy tych 96 jako temp wrzątku. I wtedy arkusz pokaże, że trzeba wlać np 4l zamiast 3,5. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 12 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 No dobra ty o temperaturze w arkuszu ja o temperaturze zacieru. To się dogadaliśmy. Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi