Skocz do zawartości

lager


Gość tomato

Rekomendowane odpowiedzi

witam

 

3kg pilzneńskiego

0.2kg carapils

30g magnum

20g Saaz

 

zacieranie 70°C ostygło do 60°C

 

chmiel 60' magnum a potem 5' saaz

wyszło 14L -11°Blg

 

zastanawia mnie jak ma sie temperatura zacieru do jakości piwa.

fermentator średnio trzymał temperaturę i przez godzinę straciła 10°C

nie za mało chmielu?

 

za jakiś czas zamierzam powtórzyć tę warkę, czy wszystko ok w przepisie? nie za mało chmielu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do zacierania się nie wypowiadam ale chmielu to wg mnie dużo za dużo :)

Ja robiłem pilsa na 20g magnum i wyszedł wystarczająco chmielowy (przy 20l).

Na 14l to mi kalkulator pokazuje 74 IBU a dla pilsa powinno oscylować w okolicach 40-50 IBU.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.