Gość tomato Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 witam 3kg pilzneńskiego 0.2kg carapils 30g magnum 20g Saaz zacieranie 70°C ostygło do 60°C chmiel 60' magnum a potem 5' saaz wyszło 14L -11°Blg zastanawia mnie jak ma sie temperatura zacieru do jakości piwa. fermentator średnio trzymał temperaturę i przez godzinę straciła 10°C nie za mało chmielu? za jakiś czas zamierzam powtórzyć tę warkę, czy wszystko ok w przepisie? nie za mało chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Co do zacierania się nie wypowiadam ale chmielu to wg mnie dużo za dużo Ja robiłem pilsa na 20g magnum i wyszedł wystarczająco chmielowy (przy 20l). Na 14l to mi kalkulator pokazuje 74 IBU a dla pilsa powinno oscylować w okolicach 40-50 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 a można do już nachmielonej brzeczki dolać wodę zimną (z glukozą ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się