Jump to content

lager


Guest tomato

Recommended Posts

Guest tomato

witam

 

3kg pilzneńskiego

0.2kg carapils

30g magnum

20g Saaz

 

zacieranie 70°C ostygło do 60°C

 

chmiel 60' magnum a potem 5' saaz

wyszło 14L -11°Blg

 

zastanawia mnie jak ma sie temperatura zacieru do jakości piwa.

fermentator średnio trzymał temperaturę i przez godzinę straciła 10°C

nie za mało chmielu?

 

za jakiś czas zamierzam powtórzyć tę warkę, czy wszystko ok w przepisie? nie za mało chmielu?

Link to comment
Share on other sites

Co do zacierania się nie wypowiadam ale chmielu to wg mnie dużo za dużo :)

Ja robiłem pilsa na 20g magnum i wyszedł wystarczająco chmielowy (przy 20l).

Na 14l to mi kalkulator pokazuje 74 IBU a dla pilsa powinno oscylować w okolicach 40-50 IBU.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.