konrados78 Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Witam, czy ktoś ma doświadczenie z piwem owocowym z dodatkiem miąższu z grejfruta? Czy aromat i smak cytrusów dodawany na cicha fermentacje będzie wyczuwalny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Generalnie z grejpfrutem nie mam doświadczeń ale warto by było zastosować jakieś drożdże i chmiele które dadzą ci coś takiego. Nie wiem czy smak grejpfruta nie zginie w goryczce chmielu. Zapach jest dość charakterystyczny ale smak może umknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 7 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Widziałem taki myk, że mrozi się sok i dodaje po gotowaniu, np podczas chłodzenia. Podobno daje dobry aromat i smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 12 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 Ja robiłem SH Mosaic na 20 litrów dodałem 100g tego chmielu, pamiętam że piwo było mocno grejpfrutowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 18 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Rozumiem, ze są chmiele, które dają aromaty grejpfrutowe. Mi chodziło bardziej o dodanie miąższu owoców i zrobienia piwa w stylu fruit ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 25 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 (edytowane) Uwarzyłem ostatnio takie piwko, a mianowicie z grejpfrutem czerwonym 1,5kg, mango 0,5kg i ananasem 1,5kg warkę 22l. Całość dodana po zblendowaniu na cichą bez mrożenia itp. Chmiele ktorych uzyłem to : chinook, simcoe, cascade, mosaic. Słody: pale ale i pilzneński. Piwko tyle co się nagazowało więc jeszcze musi chwilę poleżakować ale na chwilę obecną jestem zachwycony. W smaku ananas i wyraźny grejprut, aromat mocno grejprutowy. Może dla kogoś będzie zbyt goryczkowe bo goryczka jest bardzo wyraźna, z samego chmielu wg.beersmitha wyszło mi 80 IBU ale grejpfrut jeszcze bardziej poteguje tą goryczkę. Dla zainteresowanych mogę wstawić dokładną recepturę. Następnym razem użył był 1kg grejpruta. Edytowane 25 Grudnia 2017 przez dan737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n3uro Opublikowano 25 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Godzinę temu, dan737 napisał: Uwarzyłem ostatnio takie piwko, a mianowicie z grejpfrutem czerwonym 1,5kg, mango 0,5kg i ananasem 1,5kg warkę 22l. Całość dodana po zblendowaniu na cichą bez mrożenia itp. Chmiele ktorych uzyłem to : chinook, simcoe, cascade, mosaic. Słody: pale ale i pilzneński. Piwko tyle co się nagazowało więc jeszcze musi chwilę poleżakować ale na chwilę obecną jestem zachwycony. W smaku ananas i wyraźny grejprut, aromat mocno grejprutowy. Może dla kogoś będzie zbyt goryczkowe bo goryczka jest bardzo wyraźna, z samego chmielu wg.beersmitha wyszło mi 80 IBU ale grejpfrut jeszcze bardziej poteguje tą goryczkę. Dla zainteresowanych mogę wstawić dokładną recepturę. Następnym razem użył był 1kg grejpruta. Witam. Jak byś miał ochotę to wstaw recepturę. Chętnie podpatrze sobie co i jak . Póki co robiłem tylko z melonem którego drobno kroiłem i dałem na cichą . Efekt był zadowalający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 25 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 (edytowane) Tropical Ipa Słody: Pale Ale 4kg, Pilzneński 2kg Chmiel: Chinook 50g, Simcoe50g, Mosaic 50g, Cascade 50g Drozdze: US-05 Dodatki: owoce zmiksowane dodane na cichą:grejpfrut czerwony 1,5kg, mango 0,5kg, ananas 1,5kg Zacieranie: 68C-60min, 78C-10min Gotowanie: 60min Chinook 50g na 60min Simcoe 50g na 30min Ferm. burzliwa 17-20C 7 dni Ferm. cicha 117-20C 14 dni Na cichą dodać zmiksowane owoce, a 5 dni przed końcem 50g Mosaic i 50g Cascade Piwa wyszło 18,5l, zbutelkowane z 90g. glukozy Edytowane 25 Grudnia 2017 przez dan737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się