GrzegorzG Opublikowano 17 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 Witam Szanowne Grono, piłem ostatnio Dubel Chery Rauchwaizenbock z Browaru Stu Mostów i to jest takie piwo jakie chciałbym zrobić. Po lekturze internetu, składu podanego na butelce wymyśliłem skład i proporcje następujące dodam, że sam nie robiłem żadnej receptury więc proszę o wyrozumiałość. Pszeniczny 4 kg Monachijski 2,5 kg Karmelowy Pszeniczny Strzegom 130 EBC 0,15 kg Karmelowy czerwony 59EBC 0,15 kg Viking Malt Wędzony Czereśnią 1 kg Melanoidynowy 0,15 Pilzneński 1 kg Ciemny Czekoladowy 1200 EBC 0,15 kg ? W składzie jest jeszcze przecier wiśniowy przecieru nie mam, za to mam dżem wiśniowy domowy i zastanawiam się czy nie rozcieńczyć go wodą przefermentować osobno gęstwą i dodać na 4 ostatnie dni cichej Chmielenie Hallertau Tradition 50 g 5,7% na 60` Mandarina Bavaria 70 g 7,6% na 60` brewness wylicza 23 litry gotowego piwa 18,7 BLG IBU 62 takie IBU gdzieś mi się obiło o oczy wartość 60 IBU? Ale wydaje się trochę dużo może będzie lepsze 30 ibu? Zacieranie prosi się dekokcyjne może takie coś (kopia z receptury Weizenbock, Adam Wróbel (pieron)) Zacieranie dekokcyjne dwuwarowe 62/72°C. - 44°C - 20 min - 52°C - 15 min - 62°C - 20 min - 72°C - 20 min - 77°C - wygrzew nigdy nie robiłem dekokcji rozumiem że po podgrzeniu do 62°C odbieram 1/3 gęstego gotuję przez 20 minut? Zawracam powinno być 72°C odbieram znów 1/3 gęstego gotuję 20 min i zawracam. Drożdże dolnej fermentacji najchętniej suche (chyba w34/7) ale zastanawiam się nad płynnymi jakieś FM Co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się