Leszek Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 Pierwszy raz używam drożdży Wyeast Czech Pils, i w ogóle w lagerach mam nieduże doświadczenie, dlatego chciałbym dopytać: Zrobiłem starter drożdży Czech Pils i pachnie troche dziwnie. Nie tylko drożdżowo, ale ma też jakąś kwaśną nutkę w zapachu, nie octową, ale jakby winną... Czy to po prostu infekcja, czy też może te drożdże mają pachnieć jakoś inaczej niż wszystkie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 Napisz może w jaki sposób przygotowywałeś starter. U mnie przy namnażaniu wszystkie drożdże pachną podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogo Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 Pierwszy raz używam drożdży Wyeast Czech Pils, i w ogóle w lagerach mam nieduże doświadczenie, dlatego chciałbym dopytać:Zrobiłem starter drożdży Czech Pils i pachnie troche dziwnie. Nie tylko drożdżowo, ale ma też jakąś kwaśną nutkę w zapachu, nie octową, ale jakby winną... Czy to po prostu infekcja, czy też może te drożdże mają pachnieć jakoś inaczej niż wszystkie?? Drożdże Wyeast Czech Pils wytwarzają podczas fermentacji stosunkowo dużo związków siarki (które zanikają podczas dojrzewania). Może to z tego powodu zapach wydaje Ci się nieco inny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi