Leszek Posted January 7, 2008 Share Posted January 7, 2008 Pierwszy raz używam drożdży Wyeast Czech Pils, i w ogóle w lagerach mam nieduże doświadczenie, dlatego chciałbym dopytać: Zrobiłem starter drożdży Czech Pils i pachnie troche dziwnie. Nie tylko drożdżowo, ale ma też jakąś kwaśną nutkę w zapachu, nie octową, ale jakby winną... Czy to po prostu infekcja, czy też może te drożdże mają pachnieć jakoś inaczej niż wszystkie?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wesoly Posted January 7, 2008 Share Posted January 7, 2008 Napisz może w jaki sposób przygotowywałeś starter. U mnie przy namnażaniu wszystkie drożdże pachną podobnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krogo Posted January 7, 2008 Share Posted January 7, 2008 Pierwszy raz używam drożdży Wyeast Czech Pils, i w ogóle w lagerach mam nieduże doświadczenie, dlatego chciałbym dopytać:Zrobiłem starter drożdży Czech Pils i pachnie troche dziwnie. Nie tylko drożdżowo, ale ma też jakąś kwaśną nutkę w zapachu, nie octową, ale jakby winną... Czy to po prostu infekcja, czy też może te drożdże mają pachnieć jakoś inaczej niż wszystkie?? Drożdże Wyeast Czech Pils wytwarzają podczas fermentacji stosunkowo dużo związków siarki (które zanikają podczas dojrzewania). Może to z tego powodu zapach wydaje Ci się nieco inny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now