Jump to content

drożdże Czech Pils - dziwny zapach


Leszek

Recommended Posts

Pierwszy raz używam drożdży Wyeast Czech Pils, i w ogóle w lagerach mam nieduże doświadczenie, dlatego chciałbym dopytać:

Zrobiłem starter drożdży Czech Pils i pachnie troche dziwnie. Nie tylko drożdżowo, ale ma też jakąś kwaśną nutkę w zapachu, nie octową, ale jakby winną... Czy to po prostu infekcja, czy też może te drożdże mają pachnieć jakoś inaczej niż wszystkie??

Link to comment
Share on other sites

Pierwszy raz używam drożdży Wyeast Czech Pils, i w ogóle w lagerach mam nieduże doświadczenie, dlatego chciałbym dopytać:

Zrobiłem starter drożdży Czech Pils i pachnie troche dziwnie. Nie tylko drożdżowo, ale ma też jakąś kwaśną nutkę w zapachu, nie octową, ale jakby winną... Czy to po prostu infekcja, czy też może te drożdże mają pachnieć jakoś inaczej niż wszystkie??

Drożdże Wyeast Czech Pils wytwarzają podczas fermentacji stosunkowo dużo związków siarki (które zanikają podczas dojrzewania). Może to z tego powodu zapach wydaje Ci się nieco inny.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.