Jump to content

Browar Marecki


Recommended Posts

Rok 2016 podsumuje w skrócie:

#1, #6 całkiem fajnie smakują (w zasadzie smakowały) chociaż im dłużej leżały tym smak był bardziej nijaki.

#2, #4 dla mnie pomyłka, w pierwszym drożdże waliły do ostatniej butelki, drugie stało się pijalne po ~pół roku, ale pewnie problemem była zbyt wysoka temperatura fermentacji.

#4a  - 5l warki #4 + 2x sok malinowy + chmiel mozaic 10g herbatka + 15g na zimno, mi smakowało średnio ale żonie i siostrze całkiem całkiem

#3, #5, #7, #9 jak widać po ilości, to całkiem smaczny wynalazek, ważne że żonie bardzo smakowało :)

#8 to chyba najlepsze co zrobiłem w 2016, nie wiem czy to kwestia typu piwa, czy lepszego brewkita, w każdym razie polecam na letnie upały.

Edited by Karolus
Link to comment
Share on other sites

#10 kolejne kartoniki zamienione na procenty ;)

#11 oj nie polecam, smak.... hmmmmm to nie ma smaku ;p

#12 super piwo, polecam każdemu, jeden minus to posmak i aromat czekolady wyraźnie zanika z czasem leżakowania w butelkach

#13 oj porażka, porażka.... w sumie przez głupotę, żona pomieszała pojemniki w kuchni i.... zamiast cukru do refermentacji poszła..... sól. Na szczęście zanim wylałem jedna butelka poszła jak marynata do mięska na grill - super efekt, więc da się zużyć :)

 

Link to comment
Share on other sites

#14 Milk stout

moja pierwsza poważniejsza próba piwowarska

 

składniki:

1,7kg ekstrakt niechmielony jasny WESa

100g jęczmień prażony

100g słód czekoladowy ciemny

250g laktoza

300g cukier

 

chmiele:

10g marynka 60min

15g lubelski 15min

 

drożdże:

S-04 pół paczki

 

Przebieg fermentacji:

Wyszło z tego 11,5l brzeczki o blg ~13,5.

fermentacja w temperaturze otoczenia 25C (wiem, że dużo za dużo), po ~2tyg blg spadło do 6 i niżej już nie miało ochoty

 

Butelkowanie:

19.08.2017

 

Link to comment
Share on other sites

#15 Chocolate Milk stout

moja pierwsza w pełni zacierana warka, oczywiście musiał to być stout, w zamierzeniach miał przypominać brewkit mangrove, chyba nie do końca wyszło jak chciałem ;)

 

Składniki:

wszystkie słody z viking malt

2,0kg pale ale

250g czekoladowy 400

100g karmelowy 300

100g prażony jęczmień

100g płatki owsiane

250g laktoza

 

Chmiele:

7,5g marynka 60min

7,5g lubelski 15min

 

Drożdże:

S-04 pół paczki

 

Przebieg fermentacji:

Wyszło z tego 10,5l brzeczki o blg ~16,5.

fermentacja w temperaturze otoczenia 22C-19C,  

08-09 blg spadło do 7 i dalej nie miało zamiaru spadać

 

Butelkowanie:

08.09.2017

Edited by Karolus
Link to comment
Share on other sites

#16 Polski bursztyn

Kupiłem sobie piwko Dworskei z browaru Staropolskiego, tak mi zasmakowało że chciałem zrobić coś podobnego, no ale wyszło jak wyszło... porywanie się z motyką na słońce zostwie sobie na "za jakiś czas", najpierw trzeba się pouczyć zdziebło ;)

 

Składniki:

2,0kg pilzneński

150g karmelowy 150

100g karmelowy 300

100g caramunich II

 

Chmiele:

5g marynka 60min

5g hallertauer tradition 30min

15g sybilla 15min

 

Drożdże:

S-04 pół paczki

 

Przebieg fermentacji:

Wyszło z tego 12,5l brzeczki o blg ~11,5.

fermentacja w temperaturze otoczenia 22C-19C,  

od 17-09 w lodówce na cold crashu (jakieś farfocle, mam nadzieję że z chmielu pływały w górnej warstwie piwa, butelkowanie planuje na 22.

ostatnie dwa pomiary blg (~2) wskazują na zakończenie fermentacji

 

Butelkowanie:

23.09.2017 (24 x 0,5l; 2 x 0,33l)

 

Edited by Karolus
Link to comment
Share on other sites

#17 Ginger Ale

Po pierwszej próbie ważenia z ekstraktów zrobiłem sobie mały ich zapas, więc trzeba je teraz jakoś zużyć, mimo że ważenie z zacieraniem spodobało mi się dużo bardziej.

 

Składniki:

1,7kg ekstrakt niechmielony pale ale bruntal

100g karmelowy 150

150g karmelowy 300

 

Chmiele:

10g marynka 60min

 

Drożdże:

wlane bezpośrednio do fermentatora po zlaniu na cichą warki #16

 

Przebieg fermentacji:

Wyszło z tego 11,0l brzeczki o blg ~12,5.

fermentacja w temperaturze otoczenia 22C-19C,  

blg spadło do 2 -> poszło w butelki z dodaniem słodzika

 

Butelkowanie:

12.09.2017

Link to comment
Share on other sites

#18 American Amber Ale

W końcu zrobiłem to od czego powinienem zacząć, tzn. kupiłem gotowy zestaw w sklepie który mam prawie po sąsiedzku.

 

Składniki:

2,3kg pale ale

300g monachijski I

150g caramunich I

100g caraaroma

100g carared

 

Chmiele:

12g magnum 60min

10g wakatu 0min

 

Drożdże:

S-04 pół paczki

 

Przebieg fermentacji:

Wyszło z tego 12,75l brzeczki o blg ~12,5.

fermentacja w temperaturze otoczenia 20C-19C,  

pierwsze próby zielonego piwa wykazują na zbyt mocne nachmielenie, w sumie to samo było z poprzednim piwem, tu dziękuje Undeathowi za naprowadzenie mnie na źródło problemu - chłodzę brzeczkę w brodziku, temperatura spada stosunkowo wolno, a to wpływa na wydłużenie czasu chmielenia, po wprowadzeniu w brewtargecie korekty zamiast 30IBU, wychodzi 42 co bardziej odpowiada temu co mówią moje kubki smakowe :)

chyba sobie odpuszczę planowane chmielenie na zimno, bo czuje że goryczka może mnie zabić, a zamiast AAA wyjdzie mi prędzej AIPA ;)

23.09 -> przeźroczysty fermentator mówi mi że klarowanie idzie wolno, idzie na cold crash do lodówki.

 

Butelkowanie:

Edited by Karolus
Link to comment
Share on other sites

#19 Belgian Pale Ale

Miało być fajnie a wyszło jak zwykle... 

nie ma to jak czytać nie to co jest napisane ale to co się chce, efekt -> zamiast zacierać 64/72 20/40min zacierałem 60/20min, no nic, będzie na wytrawnie ;)

 

Składniki:

1,6kg pale ale

300g monachijski I

250g wiedeński

200g abbey

200g carabelge

 

Chmiele:

10g marynka 40min

12g hallertau tradition 20min

tym razem wprowadziłem poprawkę ~20min na powolne stygnięcie, zobaczymy co będzie

 

Drożdże:

Gozdawa Belgian Fruit 

 

Zacieranie:

60min w 64C

20min w 72C

15min mashout w 77C

 

Przebieg fermentacji:

Do fermentatora poszło 11,25l 12Blg.

Drożdże zadane do brzeczki o temp. 19-20C, fermentacja w piwnicy, temp. otoczenia ~19C

 

Butelkowanie:

Edited by Karolus
Link to comment
Share on other sites

#19a Apple Belgian Pale Ale

Eksperyment "naukowy" 6l brzeczki o BLG ~3 chmielone 45min 10g marynki, po chłodzeniu do fermentatora poszło 4l, do tego dodałem 6l soku jabłkowego z kartoników (riviva z biedronki), jako drożdże gęstwa z American Amber Ale #18, które poszło na cold crash do lodówki.

 

Składniki:

 

Chmiele:

10g marynka 45min

 

Drożdże:

gęstwa z #18

 

Zacieranie:

 

Przebieg fermentacji:

W fermentatorze w sumie jest 10l mieszanki brzeczki i soku jabłkowego o wypadkowym BLG ~8.

Drożdże zadane do brzeczki o temp. 19-20C, fermentacja w piwnicy, temp. otoczenia ~19C

 

Butelkowanie:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.