Karolus Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 (edytowane) Witam wszystkich Mimo mojego skromnego doświadczenia, postanowiłem zacząć prowadzić zapisy swojej działalności. Moje dotychczasowe dzieła to głównie puchy, ale ostatnio przestawiłem się na zacieranie i co najważniejsze czuje czuje że mnie to wciąga coraz bardziej :). Lista warek: 2016: #1 - 16-04 - Schwarzbier - Brewkit Oberschlesische #2 - 07-05 - Pszeniczne - Brewkit Gozdawa #3 - 07-05 - Cydr - sok z kartoników #4 - 22-05 - Mexican Cerveza - Brewkit Master Pint #4a - 02-06 - Malinowa Mexican Cerveza #5 - 10-06 - Cydr - sok z kartoników #6 - 06-29 - Dark Ale - Brewkit Gozdawa #7 - 27-07 - Cydr - sok z kartoników #8 - 26-08 - Ginger Ale - Brewkit Mangrove Jacks #9 - 12-11 - Cydr - sok z kartoników 2017: #10 - 20-05 - Cydr - sok z kartoników #11 - 06-06 - Full lager - Brewkit Gozdawa #12 - 10-07 - Chocolate Brown - Brewkit Mangrove Jacks + niechmielony ekstarkt ciemny WESa #13 - 25-07 - Cydr - ekstrakt WESa #14 - 28-07 - Milk stout #15 - 18-08 - Chocolate milk stout #16 - 25-08 - Polski bursztyn #17 - 26-08 - Ginger Ale #18 - 08-09 - American Amber Ale #19 - 23-09 - Belgian Pale Ale #19a - 24-09 - Apple Belgian Pale Ale Edytowane 24 Września 2017 przez Karolus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolus Opublikowano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 (edytowane) Rok 2016 podsumuje w skrócie: #1, #6 całkiem fajnie smakują (w zasadzie smakowały) chociaż im dłużej leżały tym smak był bardziej nijaki. #2, #4 dla mnie pomyłka, w pierwszym drożdże waliły do ostatniej butelki, drugie stało się pijalne po ~pół roku, ale pewnie problemem była zbyt wysoka temperatura fermentacji. #4a - 5l warki #4 + 2x sok malinowy + chmiel mozaic 10g herbatka + 15g na zimno, mi smakowało średnio ale żonie i siostrze całkiem całkiem #3, #5, #7, #9 jak widać po ilości, to całkiem smaczny wynalazek, ważne że żonie bardzo smakowało #8 to chyba najlepsze co zrobiłem w 2016, nie wiem czy to kwestia typu piwa, czy lepszego brewkita, w każdym razie polecam na letnie upały. Edytowane 24 Września 2017 przez Karolus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolus Opublikowano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 #10 kolejne kartoniki zamienione na procenty #11 oj nie polecam, smak.... hmmmmm to nie ma smaku ;p #12 super piwo, polecam każdemu, jeden minus to posmak i aromat czekolady wyraźnie zanika z czasem leżakowania w butelkach #13 oj porażka, porażka.... w sumie przez głupotę, żona pomieszała pojemniki w kuchni i.... zamiast cukru do refermentacji poszła..... sól. Na szczęście zanim wylałem jedna butelka poszła jak marynata do mięska na grill - super efekt, więc da się zużyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolus Opublikowano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 #14 Milk stout moja pierwsza poważniejsza próba piwowarska składniki: 1,7kg ekstrakt niechmielony jasny WESa 100g jęczmień prażony 100g słód czekoladowy ciemny 250g laktoza 300g cukier chmiele: 10g marynka 60min 15g lubelski 15min drożdże: S-04 pół paczki Przebieg fermentacji: Wyszło z tego 11,5l brzeczki o blg ~13,5. fermentacja w temperaturze otoczenia 25C (wiem, że dużo za dużo), po ~2tyg blg spadło do 6 i niżej już nie miało ochoty Butelkowanie: 19.08.2017 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolus Opublikowano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 (edytowane) #15 Chocolate Milk stout moja pierwsza w pełni zacierana warka, oczywiście musiał to być stout, w zamierzeniach miał przypominać brewkit mangrove, chyba nie do końca wyszło jak chciałem Składniki: wszystkie słody z viking malt 2,0kg pale ale 250g czekoladowy 400 100g karmelowy 300 100g prażony jęczmień 100g płatki owsiane 250g laktoza Chmiele: 7,5g marynka 60min 7,5g lubelski 15min Drożdże: S-04 pół paczki Przebieg fermentacji: Wyszło z tego 10,5l brzeczki o blg ~16,5. fermentacja w temperaturze otoczenia 22C-19C, 08-09 blg spadło do 7 i dalej nie miało zamiaru spadać Butelkowanie: 08.09.2017 Edytowane 20 Września 2017 przez Karolus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolus Opublikowano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 (edytowane) #16 Polski bursztyn Kupiłem sobie piwko Dworskei z browaru Staropolskiego, tak mi zasmakowało że chciałem zrobić coś podobnego, no ale wyszło jak wyszło... porywanie się z motyką na słońce zostwie sobie na "za jakiś czas", najpierw trzeba się pouczyć zdziebło Składniki: 2,0kg pilzneński 150g karmelowy 150 100g karmelowy 300 100g caramunich II Chmiele: 5g marynka 60min 5g hallertauer tradition 30min 15g sybilla 15min Drożdże: S-04 pół paczki Przebieg fermentacji: Wyszło z tego 12,5l brzeczki o blg ~11,5. fermentacja w temperaturze otoczenia 22C-19C, od 17-09 w lodówce na cold crashu (jakieś farfocle, mam nadzieję że z chmielu pływały w górnej warstwie piwa, butelkowanie planuje na 22. ostatnie dwa pomiary blg (~2) wskazują na zakończenie fermentacji Butelkowanie: 23.09.2017 (24 x 0,5l; 2 x 0,33l) Edytowane 23 Września 2017 przez Karolus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolus Opublikowano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 #17 Ginger Ale Po pierwszej próbie ważenia z ekstraktów zrobiłem sobie mały ich zapas, więc trzeba je teraz jakoś zużyć, mimo że ważenie z zacieraniem spodobało mi się dużo bardziej. Składniki: 1,7kg ekstrakt niechmielony pale ale bruntal 100g karmelowy 150 150g karmelowy 300 Chmiele: 10g marynka 60min Drożdże: wlane bezpośrednio do fermentatora po zlaniu na cichą warki #16 Przebieg fermentacji: Wyszło z tego 11,0l brzeczki o blg ~12,5. fermentacja w temperaturze otoczenia 22C-19C, blg spadło do 2 -> poszło w butelki z dodaniem słodzika Butelkowanie: 12.09.2017 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolus Opublikowano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 (edytowane) #18 American Amber Ale W końcu zrobiłem to od czego powinienem zacząć, tzn. kupiłem gotowy zestaw w sklepie który mam prawie po sąsiedzku. Składniki: 2,3kg pale ale 300g monachijski I 150g caramunich I 100g caraaroma 100g carared Chmiele: 12g magnum 60min 10g wakatu 0min Drożdże: S-04 pół paczki Przebieg fermentacji: Wyszło z tego 12,75l brzeczki o blg ~12,5. fermentacja w temperaturze otoczenia 20C-19C, pierwsze próby zielonego piwa wykazują na zbyt mocne nachmielenie, w sumie to samo było z poprzednim piwem, tu dziękuje Undeathowi za naprowadzenie mnie na źródło problemu - chłodzę brzeczkę w brodziku, temperatura spada stosunkowo wolno, a to wpływa na wydłużenie czasu chmielenia, po wprowadzeniu w brewtargecie korekty zamiast 30IBU, wychodzi 42 co bardziej odpowiada temu co mówią moje kubki smakowe chyba sobie odpuszczę planowane chmielenie na zimno, bo czuje że goryczka może mnie zabić, a zamiast AAA wyjdzie mi prędzej AIPA 23.09 -> przeźroczysty fermentator mówi mi że klarowanie idzie wolno, idzie na cold crash do lodówki. Butelkowanie: Edytowane 23 Września 2017 przez Karolus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolus Opublikowano 23 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 (edytowane) #19 Belgian Pale Ale Miało być fajnie a wyszło jak zwykle... nie ma to jak czytać nie to co jest napisane ale to co się chce, efekt -> zamiast zacierać 64/72 20/40min zacierałem 60/20min, no nic, będzie na wytrawnie Składniki: 1,6kg pale ale 300g monachijski I 250g wiedeński 200g abbey 200g carabelge Chmiele: 10g marynka 40min 12g hallertau tradition 20min tym razem wprowadziłem poprawkę ~20min na powolne stygnięcie, zobaczymy co będzie Drożdże: Gozdawa Belgian Fruit Zacieranie: 60min w 64C 20min w 72C 15min mashout w 77C Przebieg fermentacji: Do fermentatora poszło 11,25l 12Blg. Drożdże zadane do brzeczki o temp. 19-20C, fermentacja w piwnicy, temp. otoczenia ~19C Butelkowanie: Edytowane 24 Września 2017 przez Karolus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolus Opublikowano 24 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 #19a Apple Belgian Pale Ale Eksperyment "naukowy" 6l brzeczki o BLG ~3 chmielone 45min 10g marynki, po chłodzeniu do fermentatora poszło 4l, do tego dodałem 6l soku jabłkowego z kartoników (riviva z biedronki), jako drożdże gęstwa z American Amber Ale #18, które poszło na cold crash do lodówki. Składniki: Chmiele: 10g marynka 45min Drożdże: gęstwa z #18 Zacieranie: Przebieg fermentacji: W fermentatorze w sumie jest 10l mieszanki brzeczki i soku jabłkowego o wypadkowym BLG ~8. Drożdże zadane do brzeczki o temp. 19-20C, fermentacja w piwnicy, temp. otoczenia ~19C Butelkowanie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się