Skocz do zawartości

Piwo owocowe?


Sabo

Rekomendowane odpowiedzi

Ja p....e, ale w ciekawy temat się zapakowałem :)

W zeszłym roku próbowałem zrobić coś owocowego. Zrobiłem proste piwo na pilzneńskim+drożdże S04.

Ugotowałem wywar z wisni i truskawek( ok 4kg+0,5kg cukru).Dodałem to pod koniec chmielenia. Piwo miało kolor i smak taki jakbyś wymieszał lekko goryczkowe piwo pół na pół z półsłodkim domowym winem owocowym. Więcej go nie będę robił

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

może to komuś pomoże

http://www.browar.biz/forum/archive/index.php/t-50368.html

 

a tutaj cytat kolegi z forum winiarskiego

 

 

Zbyszek T - 19-4-2010 o godz. 18:51

 

Andy05, moja teoria jest taka:

 

SŁODZIK - pomyśl, piszesz, że robisz piwo, z ekstraktów czy coś tam, ale słodzi jest BE, bo jest nie naturalny? Te ekstrakty też są BE, nie wierze, że nie ma w nich chemii. Ja nie jestem fanem chemii, ale słodzik jest dla mnie czasem niezbędny do użycia.

 

Piwo owocowe - robie je już chyba obecnie 3 raz. LP jest zachwycona. Wychodzi lepsze niż miodowe. Ale trzeba użyć słodzika. Mój przepis:

Biorę 3 litry piwa jasnego przy końcu fermentacji burzliwej, najlepiej np. po zlaniu piwa na cichą biorę to co zostało na dnie - 3 lity mętnego piwa i osadów - żeby miały dużo drożdży.

Dodaje do tego wymieszane 4-5 litry wody i butelkę syropu malinowego herbapolu (ze sklepu).

Mieszam to wszytko i do wiaderka na kilka dni, żeby przefermentował syrop malinowy

Później do butelek, normalnie jak piwo, dodaje 8 g curku na litr piwa, oraz 4(mało słodkie) - 6 (dość słodkie) - 8 (słodkie) tabletek słodzika z Lidla na LITR takiego piwa owocowego.

Wychodzi b. dobre piwo owocowe, bije na głowe redsy i inne takie.

Podobnie robie też miodowe, imbirowe dla LP. Jest zachwycona

W sumie niedawno się za to wziąłem, ale już jej z 8 "warek" uważyłe, wszystkie z "resztek" tzn osadów po burzliwej Oczywiście to piwo później się klaruje, zostaje różowo-czerwony kolor malin, dość blady.

POLECAM - naprawde. Ale jak zrobisz bez słodzika to będzie dość kwaśno-gorzkie. Owocowe piwo jak dla mnie powinno być słodkie.

 

Co do cukrów niefermentowalnych - jak zacieram słód i robie piwo na S-33, to zazwyczaj piwo zjeżdża mi z 14 blg do 4 blg, ale słodkie nie jest. Jest treściwe, słodowe, ale nie słodkie.

 

EDIT - i nie dodaje za dużo cukrów w jakiejkolwiek fermentowalnej postaci - lubie piwa 4-5%, można sobie wypić parę. A jak zrobie takie na 6-7% to mi sieczke z mózgu robią

Edytowane przez zico
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.