twawrzyniak Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Ja p....e, ale w ciekawy temat się zapakowałem W zeszłym roku próbowałem zrobić coś owocowego. Zrobiłem proste piwo na pilzneńskim+drożdże S04. Ugotowałem wywar z wisni i truskawek( ok 4kg+0,5kg cukru).Dodałem to pod koniec chmielenia. Piwo miało kolor i smak taki jakbyś wymieszał lekko goryczkowe piwo pół na pół z półsłodkim domowym winem owocowym. Więcej go nie będę robił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Na początek doradzam mailny, są najbardziej aromatyczne, z 1/2-1 kg Truskawki nie dają prawie nic, trzeba by je wrzucać kilogramami. Wiśnie pasują do piw ciemnych i mocnych: bock, dubbel.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 (edytowane) może to komuś pomoże http://www.browar.biz/forum/archive/index.php/t-50368.html a tutaj cytat kolegi z forum winiarskiego Zbyszek T - 19-4-2010 o godz. 18:51 Andy05, moja teoria jest taka: SŁODZIK - pomyśl, piszesz, że robisz piwo, z ekstraktów czy coś tam, ale słodzi jest BE, bo jest nie naturalny? Te ekstrakty też są BE, nie wierze, że nie ma w nich chemii. Ja nie jestem fanem chemii, ale słodzik jest dla mnie czasem niezbędny do użycia. Piwo owocowe - robie je już chyba obecnie 3 raz. LP jest zachwycona. Wychodzi lepsze niż miodowe. Ale trzeba użyć słodzika. Mój przepis: Biorę 3 litry piwa jasnego przy końcu fermentacji burzliwej, najlepiej np. po zlaniu piwa na cichą biorę to co zostało na dnie - 3 lity mętnego piwa i osadów - żeby miały dużo drożdży. Dodaje do tego wymieszane 4-5 litry wody i butelkę syropu malinowego herbapolu (ze sklepu). Mieszam to wszytko i do wiaderka na kilka dni, żeby przefermentował syrop malinowy Później do butelek, normalnie jak piwo, dodaje 8 g curku na litr piwa, oraz 4(mało słodkie) - 6 (dość słodkie) - 8 (słodkie) tabletek słodzika z Lidla na LITR takiego piwa owocowego. Wychodzi b. dobre piwo owocowe, bije na głowe redsy i inne takie. Podobnie robie też miodowe, imbirowe dla LP. Jest zachwycona W sumie niedawno się za to wziąłem, ale już jej z 8 "warek" uważyłe, wszystkie z "resztek" tzn osadów po burzliwej Oczywiście to piwo później się klaruje, zostaje różowo-czerwony kolor malin, dość blady. POLECAM - naprawde. Ale jak zrobisz bez słodzika to będzie dość kwaśno-gorzkie. Owocowe piwo jak dla mnie powinno być słodkie. Co do cukrów niefermentowalnych - jak zacieram słód i robie piwo na S-33, to zazwyczaj piwo zjeżdża mi z 14 blg do 4 blg, ale słodkie nie jest. Jest treściwe, słodowe, ale nie słodkie. EDIT - i nie dodaje za dużo cukrów w jakiejkolwiek fermentowalnej postaci - lubie piwa 4-5%, można sobie wypić parę. A jak zrobie takie na 6-7% to mi sieczke z mózgu robią Edytowane 10 Maja 2010 przez zico Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi