Jump to content

Belgian Pale ale oraz Dubbel


Matz

Recommended Posts

Cześć braci piwowarskiej, 

 

Chce uwarzyć dwa piwka : BPA oraz Dubbla. Warek na swoim koncie mam mało, więc proszę was o weryfikacje recetur. Posiłkowałem się recepturami Dori. 

BPA 13Blg 35Litrów 

Pale ale: 4,6kg
Monachijski: 1,84 kg
AbbeyMalt: 0,55kg

Carrabelge: 0,36kg

Zacieranie: 
64st. - 20min

72st - 40min

+Mashout

Chmiel Perle 55g w 10' 

Chmiel Lubelski 55g w 50' 

Gotowanie: 65min 

 

Drożdze FM25 w starterze. Chciałbym, żeby piwo było lekko herbatnikowe, tostowe. 

Dubbel 19,5Blg 35litrów

Pilzneński 8,75kg
Wiedeński 1,75kg
Karmel 350-450 - 0,5kg
Karmel 40-60 0,35kg  / lub AbbeyMalt 0,35kg 
+Cukier kandyzowany 0,875kg

Zacieranie: 
67-70st. - 60min

Chmiel Perle 20g - w 0' 

Chmiel Perle 20g - w 30' 

Cukier kandyzowany w 50'

Chmiel Spalt Select 25g - w 60' 

 

Gęstwa po BPA. Liczę na karmel, herbatniki, ciastka, śliwki. Może lekko przyprawowe. 


 

Edited by Matz
chochlik
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.