Zmudzik Opublikowano 7 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Witam. Mam maly problem z moim pierwszym piwem. Nastawiłem Czech Pilsner firmy Better Brew. Fermentacja burzliwa przebiegła dobrze, ale po 7 dniach Blg zatrzymało sie na 5.. Mineło już 10 dni a Blg nadal 5. Zapomnialem zmierzyc Blg poczatkowego. Fermentacja sie skonczyla, 'puknie' raz czy dwa na caly dzien. Czy moge juz butelkowac, czy moze zlac na cicha i zobaczyc co bedzie? A jesli na cicha to na jak dlugo i co robic jesli nie pomoze? Butelkowac i dodac mniej glukozy do refermentacji? W smaku jest bardzo dobre tylko to Blg.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ordi93 Opublikowano 7 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 (edytowane) Ja bym dał na cichą jeszcze na jakieś 7-10 dni. Zresztą zależy też jaką masz temperaturę piwa bo pewnie mierzysz to areometrem a on skalowany jest bodajże w 20°C. Mi zawsze pokazywało 3-4 BLG i kapslowałem. fakt stan 3-4 BLG utrzymywałem przez 3-4 dni dla pewności. A cukru i tak dawałem 30g więcej niż w przepisach i nigdy granatów nie było czy zbyt dużego nasycenia CO2. Edytowane 7 Października 2017 przez Ordi93 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Piwosz Opublikowano 7 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Jeżeli zacierałeś "na słodko" (72 stopnie) ,to normalne. Dla pewności zlej na cichą i jeżeli blg po tygodniu będzie się utrzymywać ,butelkuj. Ja tak robię i działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zmudzik Opublikowano 7 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Temperatura ma okolo 20 stopni, zlalem na cicha , zostawie na 7 dni i zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 podnieś lekko temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lichtus Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 warto dobrze napowietrzyć brzeczkę na początku... teraz to tylko temperaturka... Miałem kiedyś podobną sytuację a jak zlałem na cichą to mi zaczęło bulgać...:) Drożdże dostały trochę tlenu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 15 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Jak nadal cisza to można pokołysać fermentorem ewentualnie jak nie pomoże dodać syropu z cukru na zachętę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się