Skocz do zawartości

Chmiel na cichą


Sabo

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, przy piwie India Pale Ale, zaskoczył mnie fakt że jedną porcję chmielu mam dodać na cichą fermentację, w jaki sposób? ( jest to granulat, i nie wiem czy go rozgnieść, czy takie bobki wrzucić), może obwinąć go w jakiś bandaż czy gazę, żeby potem pozbyć się problemu zasyfienia piwa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli nie chcesz mieć go później w butelkach to musisz przelać. To jest granulat więc nawet jakbyś zawinął w coś to i tak może nie spełnić swojej roli. Były oczywiście na forum patenty jak włożenie do worka muślinowego i dociążenie jakimś wysterylizowanym kamieniem aby zatonął. Najlepiej po prostu wsyp do fermentatora a potem po cichej przelej znad osadu do drugiego fermentatora. Ja zrobiłem tak że przelewałem kranikiem przez sitko wyłożone sterylną gazą aby nic się nie dostało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.