pumba22216 Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Cześć, Posiadam dostęp do zbóż niesłodowanych w dobrej jakości i praktycznie za darmo. Dodatkowo powoli wkręcam się w temat warzenia i przyszła mi myśl zakupienia śrutownika. Nie miałem do tej pory styczności z takimi urządzeniami, dlatego mam kilka pytań: Możliwości finansowe pozwalają na zakup: http://twojbrowar.pl/pl/warzelnia-browaru/2228-srutownik-stolowy-biowin.html Nie planuję warzyć "przemysłowo", więc wydajność była by satysfakcjonująca. Wiem natomiast że to https://browamator.pl/srutownik-walcowy-bulldog,3,5,2429 jest nieporównywalnie lepsze. Pytanie tylko czy jest aż 4 razy lepszy od pierwszego linku. Jeżeli macie jakieś doświadczenie, proszę o informację czy sprzęt z pierwszego linku sprawdzi się w moim przypadku, czy nie będzie problemów ze śrutowaniem zbóż niesłodowanych. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Na forum jeden z kolegów robi świetne śrutowniki walcowe. Sam posiadam jeden i pracuje wyśmienicie. Poszukaj na forum. Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 https://www.olx.pl/oferta/srutownik-walcowy-do-slodu-na-lozyskach-zasyp-CID628-IDaufQl.html#e8b6d0d28a to jest właśnie od kolegi @Patryk77 Wszyscy chwalili, to i ja się skusiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Sam sobie odpowiedz na pytanie ile tych warek robisz i czy oszczędność czasu jest dla Ciebie warta różnicy w cenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr503 Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 21 minut temu, Warmiński MISIEK napisał: https://www.olx.pl/oferta/srutownik-walcowy-do-slodu-na-lozyskach-zasyp-CID628-IDaufQl.html#e8b6d0d28a to jest właśnie od kolegi @Patryk77 Wszyscy chwalili, to i ja się skusiłem Potwierdzam. Też mam taki i jest wart swojej ceny. śrutownik walcowy (gniotownik) przy odpowiednim ustawieniu szczeliny daje całą łuskę ze słodu, która ułatwia filtrowanie. Samo śrutowanie jak podłączysz wiertarkę zajmie na nim dosłownie 3 minuty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 [mention=11161]Patryk77[/mention] Wszyscy chwalili, to i ja się skusiłemDokładnie o tego użytkownika mi chodziło.Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pumba22216 Opublikowano 10 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Oszczędność czasu to jedna kwestia. Jakość śrutowania, dokładność wykonania a zarazem żywotność i wytrzymałość to też ważne kwestie. Poczytałem o wspomnianym śrutowniku i muszę przyznać same przychylne opinie. Akurat jestem na etapie uzgadniania zamówienia. Dziękuję za zainteresowanie i pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Też jestem posiadaczem tego śrutownika i potwierdzam jego sprawność. Po podłączeniu wkrętarki cały worek ( 50 kg) przerobiłem w ok. 15 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwanhoe Opublikowano 28 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 Może wyda się to oczywiste, ale jak rozwiązaliście temat podstawy śrutownika walcowego. Chodzi mi o deskę/sklejkę. Oczywistym jest, kupić sklejkę wyciąć otwór, przykręcić śrutownik i po sprawie. Jednak chodzi mi o coś "mobilnego" z uwagi na ograniczenia lokalowo/szafkowe. Czy ktoś podsunie jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagicznyJanusz Opublikowano 28 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 Mam na sklejce. Kwadrat o boku 40cm, jest mobilne, da się postawić bezpośrednio na fermentorze i śrutować do niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiepas Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Dnia 27.10.2017 o 11:06, Singer napisał: Też jestem posiadaczem tego śrutownika i potwierdzam jego sprawność. Po podłączeniu wkrętarki cały worek ( 50 kg) przerobiłem w ok. 15 minut Potwierdzam. Mam podobne odczucia. Dnia 28.10.2017 o 16:35, kto3 napisał: Mam na sklejce. Kwadrat o boku 40cm, jest mobilne, da się postawić bezpośrednio na fermentorze i śrutować do niego. Płyta OSB, budowlana, cokolwiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 4 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 (edytowane) Ja mam na stojaku od klocka rzeźnickiego. Podstawa z płyty nierdzewnej. Wcześniej miałem wycięty fragment na koło pasowe od pralki( na zdjęciu). Temat nieaktualny. No i dorobiłem rękaw z obudowy pochłaniacza kuchennego... Płyt wiórowych nie polecam z uwagi na wykruszanie się drobin z płyty. Jak już to lepiej 3, 4 mm sklejka lub MDF... czy cóś... Edytowane 4 Listopada 2017 przez Singer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwanhoe Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 W końcu wymyśliłem "mobilną" podstawę pod śrutownik na wiadro. Z jednego panela podłogowego przeciętnego na 3 części. Wszystko po złożeniu ładnie mieści się razem z chłodnicą w wiadrze do filtracji. Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka OxyMoLot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi