mariusz8319 Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Witam. Do tej pory warzyłem na gazie tzn. gar + taboret gazowy + butla. Reszta domowników uważa że w mieszkaniu to gorsze niż bomba. Postanowiłem przejść na elektrykę znalazłem takie coś warnik , czy miał ktoś do czynienia z tym urządzeniem ? Czy nadało by się do zacierania/warzenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Witam Kolegę, mam taki warnik w wersji 30l (nominalna poj. - faktyczna max. 25l). Jak każde urządzenie, to też ma swoje plusy dodatnie i ujemne. Po pierwsze sprawdź, czy Twoja instalacja wytrzyma obciążenie 3kW. Moim zdaniem warnik wymaga doposażenia w regulator mocy (jakiś PAMEL). Bez tego zacier bardzo łatwo będzie się przypalał, a przy gotowaniu będzie kipiało. Termostat ma bezwładność +/- 3-4 stopnie. Opierając się na moich doświadczeniach uważam, że garnek o takiej mocy powinien być doposażony w mieszadło oraz co najmniej regulator mocy, a najlepiej Pamelowski PRM+ z sondą. Poza tym trzeba go dobrze zaizolować, bo straty ciepła są dosyć duże. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzans Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Ja posiadam garnek hyundai PC200ss. Wymieniłem mu kranik i zacieram w nim. Wewnątrz mam zamontowaną "sraczrurke" i do piw z małym zasypem się to sprawdza. Wyposażyłem ten garnek w elektroniczny termometr i według jego wskazań włączam grzałkę z równoczesnym mieszaniem łopatką albo wyłączam. W temperaturze pokojowej jakoś szybko przy zacieraniu nie spada temperatura - robiłem APĘ i chyba ze 4 razy podgrzewałem w czasie zacierania (jednotemperaturowe). Teraz ociepliłem garnek ale jeszcze w tym sezonie nie warzyłem. Oczywiście gotuje już w zwykłym garnku na gazie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz8319 Opublikowano 10 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 11 godzin temu, andy1856 napisał: Moim zdaniem warnik wymaga doposażenia w regulator mocy (jakiś PAMEL). Bez tego zacier bardzo łatwo będzie się przypalał, a przy gotowaniu będzie kipiało. Termostat ma bezwładność +/- 3-4 stopnie Czy zdarzyło ci się przypalić zacier? Ile czasu zajmuję doprowadzenie 20l do wrzenia i czy korzystasz z dodatkowego sterownika ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 3 godziny temu, mariusz8319 napisał: Czy zdarzyło ci się przypalić zacier? Ile czasu zajmuję doprowadzenie 20l do wrzenia i czy korzystasz z dodatkowego sterownika ? Zanim zapanowałem nad garnkiem zdarzyło mi się przypalić zacier. Po zainstalowaniu mieszadła było łatwiej, a po zastosowaniu regulatora mocy jeszcze łatwiej i przypalanie zacieru nie zdarzyło się. Wysładzam stosując połaczenie fly sparge i batch sparge - każde wysłodzone 5-6 l daję do gotowania. Przy tej metodzie całość zagotowuje się po ok. 15 minutach od momentu dodania ostatniej porcji (przy pełnej mocy grzałki). Najpierw stosowałem zwykły regulator mocy, teraz korzystam z PRM+ z sondą i oczywiście mieszadła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Hej mam taki, nie zacieram i nie planuje w nim zacierać. Do warzenia jest spoko - choć regulator mocy też byłby niezłym pomysłem. Zacieranie w nim może być trudne bez zamontowania wspominanych wyżej ulepszeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr503 Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Mam taki warnik jestem zadowolony. Używam go tylko do warzenia i do podgrzewania wody do wysładzania. Zacieram w innym garnku. Ponoć ma 40l ale mieści się max 30. Może by przydał się regulator mocy ale radzę sobie bez. Podczas warzenia intensywnie paruje woda i uwzględniam to dodając klika litrów wody przed gotowaniem. Trzeba uważać żeby nie wykipiało jak zaczyna wrzeć. Na początku zacierałem w nim i było ok. Przypalało się tylko gdy gdy robiłem przerwy w 50-55 stopniach (zacier jest wtedy gęsty i trzeba mieszać cały czas). Zmieniłem zawór na kulowy. 20 litrów zimnej wody zagotuje w 25 do 30 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się