PawelW Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Cześć wszystkim. Temperatura w piwnicy sprzyja (15°C) więc postanowiłem spróbować Kolscha. Starter kręci się już kilka dni, więc jutro planuję dokończyć dzieła. Posiłkowałem się kilkoma przepisami (m.in. Andrzeja Sadownika) Zasyp: 5kg Pilzneński 0,5kg (pszeniczny) - mam ogólnie kilogram, więc w razie czego mógłbym dać więcej (o ile jest sens) Zacieranie 55°C - 10' - ukłon w stronę piany 66°C - 40' 73°C - 20' 78°C -> filtr. Co do zacierania zastanawiam się nad wyrównaniem przerw 40/20 na 30/30 celem zrobienia piwa słodszego. Wiem, że to niekoniecznie w stylu, ale boje sie czy nie wyjdzie zbyt wytrawne. Doradźcie proszę Chmielenie: 30g Tettnanger - 60' 30g Tettnanger - 30' Mam do dyspozycji 100g, więc dołozyć można. Drożdże Wyeast 2565 oczywiście Z góry dziękuję za pomoc i ewentualne korekty do receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 ładnie wszystko, będzie słoneczko w płynie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się