Jump to content

B.D. Legionów


Recommended Posts

No i jestem po pierwszej warce z zacieraniem.

Ma niby być Christmas Ale ale zobaczymy co z tego bedzie...
Zasyp:
3.1kg Pale Ale
1kg Monachijski jasny
0,7kg Pilzeński
0,5kg Karmel 150
0,2kg Karmel 600
0,2kg czekoladowy
0,2kg Carafa III

Drożdze:
US-05 - średnia kondycja

Dodatki:
60' warzenia Marynka 8,8% 35g
60' warzenia Imbir świeży 30g
60' miód gryczany 400g
10' Perle 50g 4,4%
10' skórki z trzech pomarańczy
10' skórka z jednej limonki
10' 3 goździki
10' 5g kardamonu
10' kolendra 5g

1szt gałki muszkatołowej

Zacieranie:
Na lenia ~67-69 stopni
Mash-out 75stopni

Fermentacja:
17 stopni w lodówce

Wyniki:
15l brzeczki, 19 BLG (troche przekombinowalem bo gorącej pokazywało ok 12BLG)

Smak zielonego:
spora gorycz i slodycz, swietny aromat skórek cytrusów i imbiru.

Planuje fermentować do oporu (burzliwa i zostawiam na cicha bez przelewania)

Jakich wartości BLG końcowego się spodziewać?


Ogólnie to jestem trochę rozczarowany, schrzaniłem z tą ilością gotowej brzeczki i BLG. Obstawiam jakies 8-9% alko.

Co myślicie? Będzie coś z tego?

Edited by Breko
Link to comment
Share on other sites

Dzieki za słowo otuchy ;) no wlasnie tez nie za bardzo za nim bylem ale to jedyne co na aromat mialem :/ Bezpośrednio z paczki troche jak serowe Cheetosy pachniał ale zobaczymy co z tego bedzie

Link to comment
Share on other sites

Trzecia warka - druga zacierana

Lime Teapa

Zasyp:
4kg Pale Ale
1kg Karmel 150

Zacieranie na lenia ~67-68 stopni
Mash-out

Chmielenie:
50' Magnum 25g
50' Marynka 10g

Dodatki:
10min + burzliwa + cicha  - Herbata czarna liściasta (nie pamietam poki co jaka, musze sprawdzic)
10min + burzliwa + cicha - skórka z limonki

Drożdże:
US-05

Fermentacja:
18 stopni burzliwa, bez zlewania do innego fermentora na cichą. Pozostawione dodatki na fermentacje.
Planowany rozlew 6-8.11.2017r

BLdodaj pliki... Kliknij, aby wybrać pliki G początkowe: 11,5% (tym razem troche za duzo wody), jak dobrze pójdzie będzie 5-5,5% alko.
ilość zacieru: 21l

Aromat, smak i kolor brzeczki:
Mocny, spora goryczka, całkiem fajnie czuc aromat herbaty. Kolor ciemne złoto/bursztyn

Czas:
5,5h
Robiliśmy we dwójkę z kumplem. Gdyby nie mała awaria z cieknącym kranem fermentora poszło by nieco szybciej. Bardzo fajnie poszło chłodzenia. Z 95 stopni + do 25 stopni w nie cale 10min. Temp wody w kranie 13 stopni


 

22552310_1572541872802453_164614744072867440_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Teapa rozlana 17.11.2017 z zawartością 4 BLG - sprawdzalem po 4 dniach od pierwszej proby i nic nie zeszlo.

Świąteczne, wczoraj przeprowadzona próba BLG - 5,5-6 . Myślałem czy nie poczekać jeszcze i nie sprawdzić ponownie ale fermentowało 6tyg, na piwie zero oznak działania drożdży - rozlalem.

W ostatni weekend nie moglem się powstrzymać i spróbowałem Teapa. Ogólnie tak mi zasmakowało, że ze znajomymi wypiliśmy 15 butelek. Calkiem niezle. Czuc maliny - estry?, herbate czuć ale to chmiel gra pierwsze skrzypce. Naprawde fajny sprzet.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Warka nr 4 (trzecia ze słodów)

W zamyśle coś tropikalnego i lekkiego ale co z tego będzie to jak zawsze nie wiadomo. Warka robiona w sumie z tego co było.

 

Zacieranie:

Na lenia - 67-69 stopni

Mash-out - 78 stopni

 

Zasyp:

Pilzeński - 2,35kg
Monachijski - 1,00 kg
Karmel 150 - 0,40kg

Płatki owsiane - 0,20kg

 

Chmiel:

50' - Marynka 8,8% alfa - 25g (nie dostałem przed świętami nic amerykańskiego - smuteczek)

 

Drożdże:
S-04 - zadane przez nieuwagę w 32 stopniach

 

Ekstrakt początkowy:

12BLG

 

Ilość brzeczki:

~16l

 

Dodatki:
Na cichą wleci - mrożona marakuja, mango i może coś jeszcze

 

Fermentacja:

17-18 stopni, poczekam z tydzień, może półtora i wrzucę owoce

 

 Uwagi:

Wysładzanie wymaga modyfikacji. Metoda na raty z talerzykiem jak na moje oko średnio się sprawdza - według arkusza wydajność brzeczki na poziomie 65%

Po kilku godzinach zaczęło bulgać, po 12h regularnie i bardzo ładnie

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

TEST POPRZEDNICH WAREK

Opinie zebrane od znajomych oraz własnych spostrzeżeń

Teapa:

Fizyka:

-brązowa barwa (średnio klarowna)

-piana średniopęcherzykowa

-w miarę szybko schodzi

-długo się utrzymuje niewielki czop

-delikatny lacing.

Degustacja:

-pijalne xD

-spora gorycz

-z czasem taniny się zniwelowały

-gładkie

-średnionagazowane

-dość intensywny herbaciany aromat

Świąteczne:

Fizyka:
- głęboka, w miarę klarowna czerń (foto)

-piana gęsta, beżowawa, całkiem fajnie się trzyma
Degustacja:

-testowane regularnie co tydzień od rozlewu - fajnie się obserwuje jak piwo zmienia się z czasem

- podobno za dużo goździków (chociaż myślę, że ostrość to raczej zasługa imbiru)

-mało czuć owoców i miodu
- czuć palone słody (bardzo przyjemnie)

-mocne (~7,5% alko) - raz niechcący się nim nawaliłem

- mi osobiście smakowało, kobiecej części konsumentów także bardzo przypadło do gustu

25395572_1629856267071013_387586797_n.jpg

Edited by Breko
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.