Breko Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 (edited) No i jestem po pierwszej warce z zacieraniem. Ma niby być Christmas Ale ale zobaczymy co z tego bedzie... Zasyp: 3.1kg Pale Ale 1kg Monachijski jasny 0,7kg Pilzeński 0,5kg Karmel 150 0,2kg Karmel 600 0,2kg czekoladowy 0,2kg Carafa III Drożdze: US-05 - średnia kondycja Dodatki: 60' warzenia Marynka 8,8% 35g 60' warzenia Imbir świeży 30g 60' miód gryczany 400g 10' Perle 50g 4,4% 10' skórki z trzech pomarańczy 10' skórka z jednej limonki 10' 3 goździki 10' 5g kardamonu 10' kolendra 5g 1szt gałki muszkatołowej Zacieranie: Na lenia ~67-69 stopni Mash-out 75stopni Fermentacja: 17 stopni w lodówce Wyniki: 15l brzeczki, 19 BLG (troche przekombinowalem bo gorącej pokazywało ok 12BLG) Smak zielonego: spora gorycz i slodycz, swietny aromat skórek cytrusów i imbiru. Planuje fermentować do oporu (burzliwa i zostawiam na cicha bez przelewania) Jakich wartości BLG końcowego się spodziewać? Ogólnie to jestem trochę rozczarowany, schrzaniłem z tą ilością gotowej brzeczki i BLG. Obstawiam jakies 8-9% alko. Co myślicie? Będzie coś z tego? Edited October 18, 2017 by Breko Link to comment Share on other sites More sharing options...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 myślę że będzie bardzo dobre piwerko. jedyne co mi się nie podoba to ten Perle na 10', ale nie wybrzydzam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Breko Posted October 18, 2017 Author Share Posted October 18, 2017 Dzieki za słowo otuchy no wlasnie tez nie za bardzo za nim bylem ale to jedyne co na aromat mialem Bezpośrednio z paczki troche jak serowe Cheetosy pachniał ale zobaczymy co z tego bedzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hobbysta Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 Aż się zastanawiam, czy nie machnąć sobie tego zamiast Dry Stouta, którego miałem w planach.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Breko Posted October 22, 2017 Author Share Posted October 22, 2017 Trzecia warka - druga zacieranaLime Teapa Zasyp: 4kg Pale Ale 1kg Karmel 150 Zacieranie na lenia ~67-68 stopni Mash-out Chmielenie: 50' Magnum 25g 50' Marynka 10g Dodatki: 10min + burzliwa + cicha - Herbata czarna liściasta (nie pamietam poki co jaka, musze sprawdzic) 10min + burzliwa + cicha - skórka z limonki Drożdże: US-05 Fermentacja: 18 stopni burzliwa, bez zlewania do innego fermentora na cichą. Pozostawione dodatki na fermentacje. Planowany rozlew 6-8.11.2017r BLdodaj pliki... Kliknij, aby wybrać pliki G początkowe: 11,5% (tym razem troche za duzo wody), jak dobrze pójdzie będzie 5-5,5% alko. ilość zacieru: 21l Aromat, smak i kolor brzeczki: Mocny, spora goryczka, całkiem fajnie czuc aromat herbaty. Kolor ciemne złoto/bursztyn Czas:5,5h Robiliśmy we dwójkę z kumplem. Gdyby nie mała awaria z cieknącym kranem fermentora poszło by nieco szybciej. Bardzo fajnie poszło chłodzenia. Z 95 stopni + do 25 stopni w nie cale 10min. Temp wody w kranie 13 stopni Link to comment Share on other sites More sharing options...
Breko Posted November 29, 2017 Author Share Posted November 29, 2017 Teapa rozlana 17.11.2017 z zawartością 4 BLG - sprawdzalem po 4 dniach od pierwszej proby i nic nie zeszlo. Świąteczne, wczoraj przeprowadzona próba BLG - 5,5-6 . Myślałem czy nie poczekać jeszcze i nie sprawdzić ponownie ale fermentowało 6tyg, na piwie zero oznak działania drożdży - rozlalem. W ostatni weekend nie moglem się powstrzymać i spróbowałem Teapa. Ogólnie tak mi zasmakowało, że ze znajomymi wypiliśmy 15 butelek. Calkiem niezle. Czuc maliny - estry?, herbate czuć ale to chmiel gra pierwsze skrzypce. Naprawde fajny sprzet. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Breko Posted December 28, 2017 Author Share Posted December 28, 2017 (edited) Warka nr 4 (trzecia ze słodów) W zamyśle coś tropikalnego i lekkiego ale co z tego będzie to jak zawsze nie wiadomo. Warka robiona w sumie z tego co było. Zacieranie: Na lenia - 67-69 stopni Mash-out - 78 stopni Zasyp: Pilzeński - 2,35kg Monachijski - 1,00 kg Karmel 150 - 0,40kg Płatki owsiane - 0,20kg Chmiel: 50' - Marynka 8,8% alfa - 25g (nie dostałem przed świętami nic amerykańskiego - smuteczek) Drożdże: S-04 - zadane przez nieuwagę w 32 stopniach Ekstrakt początkowy: 12BLG Ilość brzeczki: ~16l Dodatki: Na cichą wleci - mrożona marakuja, mango i może coś jeszcze Fermentacja: 17-18 stopni, poczekam z tydzień, może półtora i wrzucę owoce Uwagi: Wysładzanie wymaga modyfikacji. Metoda na raty z talerzykiem jak na moje oko średnio się sprawdza - według arkusza wydajność brzeczki na poziomie 65% Po kilku godzinach zaczęło bulgać, po 12h regularnie i bardzo ładnie ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- TEST POPRZEDNICH WAREK Opinie zebrane od znajomych oraz własnych spostrzeżeń Teapa: Fizyka: -brązowa barwa (średnio klarowna) -piana średniopęcherzykowa -w miarę szybko schodzi -długo się utrzymuje niewielki czop -delikatny lacing. Degustacja: -pijalne xD -spora gorycz -z czasem taniny się zniwelowały -gładkie -średnionagazowane -dość intensywny herbaciany aromatŚwiąteczne: Fizyka: - głęboka, w miarę klarowna czerń (foto) -piana gęsta, beżowawa, całkiem fajnie się trzymaDegustacja: -testowane regularnie co tydzień od rozlewu - fajnie się obserwuje jak piwo zmienia się z czasem - podobno za dużo goździków (chociaż myślę, że ostrość to raczej zasługa imbiru) -mało czuć owoców i miodu - czuć palone słody (bardzo przyjemnie) -mocne (~7,5% alko) - raz niechcący się nim nawaliłem - mi osobiście smakowało, kobiecej części konsumentów także bardzo przypadło do gustu Edited December 28, 2017 by Breko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now