bart3q Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Siemka. Myśląc o tym, jak jeszcze można wykorzystać fiolkę brettów którą kupiłem ostatnio, wpadłem na pomysł miodu pitnego na nich. Zacząłem o tym czytać, i widzę że w USA robili coś takiego, ale na miodach o gęstości piątaka - szóstaka. Taki eksperyment otwiera fajne możliwości kombinowania - dzikusy na miodzie, maltodekstrynie (cukrach złożonych, żeby dzikusy miały co jeść), do tego owoce, przyprawy lub inne dodatki. Robiłem kilka miodów o takich gęstościach, ale albo z dodatkiem jałowca (piwo miodowo-jałowcowe, fajne ale za dużo jałowca, a jak za mało jałowca to puste), albo bez (pustka), z chmielem (gorzka pustka) itp, zawsze brakowało motywu przewodniego. Dzikusy mogłyby to fajnie uzupełnić, w połączeniu z drewnem/dodatkami. Ktoś może robił coś takiego? Albo może wnieść coś ciekawego do dyskusji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 To może lepiej braggot na brettach? Taki szóstak czy piątak to już sam w sobie trochę lipa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Nie jestem specem, ale wydaje mi się, że krąży obiegowa opinia, że piwa na dzikich drożdżach w znakomitej większości świetnie pachną, a za bogatym aromatem podążą niestety tylko cień cienia - smak. Więc w Twoim przypadku, dzikusy jeszcze bardziej spłaszczą ten miód (o ile się da). Osobiście tego nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Braggot to mocne piwo, mi chodzi o lekki napój, ciekawy w smaku. Coś jak "piwo" miodowo-jałowcowe / "piwo" kozicowe. Nie wydaje mi się żeby dzikusy spłaszczyły smak - wręcz odwrotnie. Taki lekki miód odfermentowywuje do 0, jak nic do niego nie dodasz to jest lekko zabarwiona kwaskowata woda z alkoholem. Bretty mam nadzieję dodadzą do tego funk w smaku, i coś się będzie działo. Ewentualnie, jakby było pusto, to można w brzeczce trochę słodów karmelowych pomoczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 miałem lambica miodowego - gryczany miód przykrył cały aromat stajni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się