Pierre Celis Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Pomysł był genialny w swej prostocie. Zbierzmy czołowych piwowarów rzemieślników, piwowarów domowych, piwnych blogerów i każmy im warzyć piwo w rywalizujących ze sobą drużynach! A wszystko to w klimatycznym otoczeniu zabytkowej Słodowni Strzegom. Czy to mogło się nie udać? No mogło, gdyby aura nie sprzyjała. Na szczęście pogoda przez cały dzień była perfekcyjna i całodzienne warzenie piwa w stylu NE IPA przerodziło się w piwowarski piknik. Nie bez znaczenia była aprowizacja w postaci naprawdę dobrego piwa od Browaru Nepomucen i szamy od Chyżego Wołu. Zacznijmy jednak od początku. Najpierw organizator zabawy czyli Paweł Leszczyński wyjaśnił zasady, a następnie wodzirej Tomasz Kopyra rozlosował drużyny. Oto ich skład: Biali – Mateusz Kupracz (Browar Nepomucen), Andrzej Miler, Dorota Chrapek, Łukasz Leoniuk Czerwoni – Andrzej Kiryziuk (Browar Raduga), Mariusz Bystryk, Michał ‚docent’ Maranda, Adam Szewczyk Szarzy – Wojtek Solipiwko (Browar Solipiwko), Janek Gadomski, Bartosz Nowak, Piotr Czarny Czarni – Łukasz Kierski (Browar Ziemia Obiecana), Dawid Bobryk, Jurek Gibadło, Bartek Filipiuk Koncepcja była taka, że każda drużyna otrzymała podstawowy sprzęt do warzenia. Pomocne dodatki można było wymienić w „piwowarskim banku” za punkty zdobyte podczas quizu. Cóż, nasza drużyna (wraz z Białymi) zdobyła 5 pkt, co pozwoliło na zakup filtratora z oplotu, papierowych wskaźników pH oraz kwasu mlekowego. Trochę mało. Za to Czarni i Szarzy nastukali tyle punktów, że mogli pozwolić sobie na zakup automatu od Browamatora. Miało się to później okrutnie zemścić… Przebieg warzenia możecie zobaczyć w fotorelacji ale konkluzja jest taka, że tony sprzętu są mniej istotne niż dobra współpraca i poczucie odpowiedzialności za powstające piwo Nie ma co ukrywać, że plenerowe warzenie jest wymagające (szczególnie w kwestii ochrony od wiatru i utrzymania odpowiedniej temperatury), a finalny produkt może zawierał będzie drożdże „strzegomomyces”. O tym przekonamy się już 4 listopada w warszawskim The Taps podczas Wielkiego Finału, w trakcie którego ocenić będzie można końcowy efekt pracy wszystkich czterech drużyn. Do zobaczenia! View the full article Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się