Jarox90 Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 (edytowane) Warka nr I "Trochę sik" Brew kit Better Beer Northern Brown Ale Wybicie 23l Warzenie: 11.04.2017r brew kit+1kg glukozy 12blg temp. fermentacji ok 23C Fermentacja: Burzliwa - 1 tyg Cicha - 1 tyg Butelkowanie 24.04.2017 Refermentacja - glukoza 4g alc ok 5% Piwko smaczne, aczkolwiek ze względu na cukry i wysoką temperaturę fermentacji trochę występowały posmaki winne. Edytowane 5 Listopada 2017 przez Jarox90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarox90 Opublikowano 5 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 (edytowane) Warka nr 2 "Czarna Polewka" Piwo warzone z zacieraniem wzorowane na przepisie bocka https://www.wiki.piwo.org/Bock_(Koźlak),_Dorota_Chrapek_(dori), ale na drożdżach górnych. Zasyp: Woda 67C Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann® 3,2kg Słód monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann® 2 kg Słód Caraamber® 60-80 EBC Weyermann® 0,6 kg Zacieranie 10.06.2017: 20 minut -ok 65C 40 minut- ok 72C (problemy z temperaturą) Podniesienie do 78C przed filtracją. Gotowanie Lubelski 30g 60 minut Marynka 30g 15 minut Drożdże piwowarskie Fermentis Safale™ S-04 saszetka 11.5 g Blg ok 15% Ilość 18l Fermentacja Burzliwa 2 tyg - 19-20C Cicha 2 tyg-19-20C Butelkowanie :13.07.2017 Refermentacja: cukier -4g Piwo o barwie brązowej, ciemno brązowej, o wyczuwalnym chmielu. Jak na temperatury zacierania słabo słodkie, ale wyczuwany słód. Alc ok 7,5% Edytowane 5 Listopada 2017 przez Jarox90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarox90 Opublikowano 5 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 (edytowane) Warka nr 3 Świąteczny elf Piwo warzone z zacieraniem wykonane z resztek po bocku na drożdżach górnych. Zasyp: Woda 70C 13l Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann® 1,7kg Słód monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann® 3 kg Słód Caraamber® 60-80 EBC Weyermann® 0,4 kg Zacieranie 04.11.2017: 20 minut -ok 67C 40 minut- ok 75C (problemy z temperaturą) Podniesienie do 78C przed filtracją. Gotowanie Chmiel CASCADE owocowo - cytrusowy 25g 60 minut Chmiel MOSAIC 25g cytrusowo-tropikalny 25g 15 minut Laktoza 0,5kg Wysokie Blg oraz chęć dodania laktozy zmusiła do dodania wrzątku do brzeczki. Drożdże piwowarskie Fermentis Safale™ S-04 saszetka 11.5 g Blg ok 17 Ilość 20l Pyszny lepniaczek. Doskonały jako grzaniec z miodem, imbiem, goździkami i pomarańczą. Edytowane 11 Sierpnia 2018 przez Jarox90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się