Jump to content

Jarosława Browar Domowy


Recommended Posts

Warka nr I "Trochę sik"

Brew kit 
Better Beer Northern Brown Ale 

Wybicie 23l

 

Warzenie: 11.04.2017r

brew kit+1kg glukozy

12blg

temp. fermentacji ok 23C

 

Fermentacja:

Burzliwa - 1 tyg

Cicha - 1 tyg

 

Butelkowanie 24.04.2017

Refermentacja - glukoza 4g

alc ok 5%

 

Piwko smaczne, aczkolwiek ze względu na cukry i wysoką temperaturę fermentacji trochę występowały posmaki winne.

 

377-866-thickbox.jpg

IMG_1570.jpg

IMG_1572.jpg

Edited by Jarox90
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 2 "Czarna Polewka"
Piwo warzone z zacieraniem

wzorowane na  przepisie bocka  https://www.wiki.piwo.org/Bock_(Koźlak),_Dorota_Chrapek_(dori), ale na drożdżach górnych.

 

Zasyp:

Woda 67C

Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann® 3,2kg

Słód monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann® 2 kg

Słód Caraamber® 60-80 EBC Weyermann® 0,6 kg

 

Zacieranie 10.06.2017:

20 minut -ok 65C

40 minut- ok 72C (problemy z temperaturą)

Podniesienie do 78C przed filtracją.

 

Gotowanie

Lubelski 30g 60 minut

Marynka 30g 15 minut

 

Drożdże piwowarskie Fermentis Safale™ S-04 saszetka 11.5 g

Blg ok 15%

Ilość 18l

 

Fermentacja

Burzliwa 2 tyg - 19-20C

Cicha 2 tyg-19-20C

 

 

Butelkowanie :13.07.2017 

 

Refermentacja: 

cukier -4g

 

Piwo o barwie brązowej, ciemno brązowej, o wyczuwalnym chmielu. Jak na temperatury zacierania słabo słodkie, ale wyczuwany słód. Alc ok 7,5%

IMG_1573.jpg

IMG_1533.jpg

Edited by Jarox90
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 3 Świąteczny elf
Piwo warzone z zacieraniem

wykonane z resztek po bocku na drożdżach górnych.

 

Zasyp:

Woda 70C 13l

Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann® 1,7kg

Słód monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann® 3 kg

Słód Caraamber® 60-80 EBC Weyermann® 0,4 kg

 

Zacieranie 04.11.2017:

20 minut -ok 67C

40 minut- ok 75C (problemy z temperaturą)

Podniesienie do 78C przed filtracją.

 

Gotowanie

Chmiel CASCADE owocowo - cytrusowy  25g 60 minut

Chmiel MOSAIC 25g cytrusowo-tropikalny 25g 15 minut

Laktoza 0,5kg

 

Wysokie Blg oraz chęć dodania laktozy zmusiła do dodania wrzątku do brzeczki.

Drożdże piwowarskie Fermentis Safale™ S-04 saszetka 11.5 g

Blg ok 17

Ilość 20l

 

Pyszny lepniaczek. Doskonały jako grzaniec z miodem, imbiem, goździkami i pomarańczą.

 

IMG_1481.jpg

IMG_1485.jpg

IMG_1509.jpg

IMG_1513.jpg

Edited by Jarox90
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.