Jump to content

Lodówka jako pudło fermentacyjne.


Recommended Posts

Mam następujący pomysł: mam do dyspozycji działającą lodówkę. Mam zamiar zdjąć drzwi, obudować lodówkę styropianem przedłużając ją jednocześnie płytą styropianową tak by do środka weszły 2-3 fermentory. Oczywiście wszystko uszczelnione a lodówka podłączona do sterownika temperatury. I tu rodzą się pytania:

1. Czy lodówka da radę chłodzić większą objętość?

2. Czy brać lodówkę z zamrażalnikiem czy bez(bo mam obie do wyboru)? 

3. Czy nie będzie robiła się kondensacja pary? 

Link to comment
Share on other sites

Wydaje mi się, że lepiej użyć chłodziarki (bez zamrażarnia). Jeśli chcesz usunąć drzwi to zrób jakaś recyrkulacje tego powietrza - wentylator, żeby chłód się dobrze rozprowadzał. Zależy w jakiej temperaturze otoczenia ma pracować lodówka. Co innego jeśli lodówka ma zbić 2-3 stopnie, a co innego gdy musi zbijać 15-18. 

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, brprzemek2805 napisał:

Temperatura otoczenia będzie jakieś 15-17 stopni, tyle mam w piwnicy. a wentylatorek to niezły pomysł. Dzięki.

No to w piwnicy masz juz dobrą temperaturę do większości ALE natomiast dla lagera (8-10C ) 5-7 stopni różnicy z otoczeniem nie powinno robić kondensacji chyba że masz tam dużą wilgoć

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.