Skocz do zawartości

Lodówka jako pudło fermentacyjne.


Rekomendowane odpowiedzi

Mam następujący pomysł: mam do dyspozycji działającą lodówkę. Mam zamiar zdjąć drzwi, obudować lodówkę styropianem przedłużając ją jednocześnie płytą styropianową tak by do środka weszły 2-3 fermentory. Oczywiście wszystko uszczelnione a lodówka podłączona do sterownika temperatury. I tu rodzą się pytania:

1. Czy lodówka da radę chłodzić większą objętość?

2. Czy brać lodówkę z zamrażalnikiem czy bez(bo mam obie do wyboru)? 

3. Czy nie będzie robiła się kondensacja pary? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że lepiej użyć chłodziarki (bez zamrażarnia). Jeśli chcesz usunąć drzwi to zrób jakaś recyrkulacje tego powietrza - wentylator, żeby chłód się dobrze rozprowadzał. Zależy w jakiej temperaturze otoczenia ma pracować lodówka. Co innego jeśli lodówka ma zbić 2-3 stopnie, a co innego gdy musi zbijać 15-18. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, brprzemek2805 napisał:

Temperatura otoczenia będzie jakieś 15-17 stopni, tyle mam w piwnicy. a wentylatorek to niezły pomysł. Dzięki.

No to w piwnicy masz juz dobrą temperaturę do większości ALE natomiast dla lagera (8-10C ) 5-7 stopni różnicy z otoczeniem nie powinno robić kondensacji chyba że masz tam dużą wilgoć

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.