brprzemek2805 Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Mam następujący pomysł: mam do dyspozycji działającą lodówkę. Mam zamiar zdjąć drzwi, obudować lodówkę styropianem przedłużając ją jednocześnie płytą styropianową tak by do środka weszły 2-3 fermentory. Oczywiście wszystko uszczelnione a lodówka podłączona do sterownika temperatury. I tu rodzą się pytania: 1. Czy lodówka da radę chłodzić większą objętość? 2. Czy brać lodówkę z zamrażalnikiem czy bez(bo mam obie do wyboru)? 3. Czy nie będzie robiła się kondensacja pary? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Wydaje mi się, że lepiej użyć chłodziarki (bez zamrażarnia). Jeśli chcesz usunąć drzwi to zrób jakaś recyrkulacje tego powietrza - wentylator, żeby chłód się dobrze rozprowadzał. Zależy w jakiej temperaturze otoczenia ma pracować lodówka. Co innego jeśli lodówka ma zbić 2-3 stopnie, a co innego gdy musi zbijać 15-18. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brprzemek2805 Opublikowano 10 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Temperatura otoczenia będzie jakieś 15-17 stopni, tyle mam w piwnicy. a wentylatorek to niezły pomysł. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkis Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 1 godzinę temu, brprzemek2805 napisał: Temperatura otoczenia będzie jakieś 15-17 stopni, tyle mam w piwnicy. a wentylatorek to niezły pomysł. Dzięki. No to w piwnicy masz juz dobrą temperaturę do większości ALE natomiast dla lagera (8-10C ) 5-7 stopni różnicy z otoczeniem nie powinno robić kondensacji chyba że masz tam dużą wilgoć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brprzemek2805 Opublikowano 10 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Dokładnie dla ale mam idealnie. Ale chodzi mi o lagery. Jak wstawię jeden pojemnik do lodówki to blokuje ja na miesiąc. A tak mogę trzy na raz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi