czara6 Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Po pierwszych dwóch brewkitach Coopersa przyszła pora na zacieranie. Starałem się aby wyszedł Hefe-weizen: 2,5 kg słód pszeniczny jasny weyermann 1,5 kg słód pilzneński jasny weyermann Zacieranie 90 min w 67°C Wysładzanie zajęło mi 45 min i uzyskałem w sumie 20L 10 °Blg - kiepska wydajność chyba Chmielenie 75 min 40g lubelskiego 3,8 % pozostało 17,5 L 10°Blg - Mało 1,5 godziny chłodzenia w wannie zadanie drożdży Wyeast 3056 w temp. 26 °C Tu mam obawy że może nic w tego nie wyjść, nie miałem czasu zrobić starteru (spontanicznie okazało się że będę miał trochę czasu) torebka była tylko jakieś 40 % spuchnięta (po 7 godzinach od rozgniecenia pożywki). Mam w zapasie drożdże safale us05 jeśli fermentacja nie ruszy to nimi się poratuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Daj drożdżom trochę więcej czasu, powinny wystartować. Z własnego "waniennego" doświadczenia polecam dorzucić chociaż z 5-6 petów zamrożonych, i od czasu do czasu zamieszać wodę w wannie, zawsze trochę szybciej się schłodzi. Gratuluje pierwszego zacierania! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 A dlaczego po gotowaniu stężenie ekstraktu nie wzrosło? Może nie wziałeś poprawki na temperaturę przy mierzeniu BLG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Następnym razem pomyśl o zacieraniu z przerwami np. tak 45°C 10 minut przerwa ferulikowa 53°C 15 minut przerwa białkowa 63°C 30 minut przerwa maltozowa przy hefe waizen to zdaje sie jest dość ważne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara6 Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 °Blg zawsze mierze w 20-21 °C. Następnym razem spróbuje zacierać z przerwami - będę miał porównanie do tej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara6 Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Fermentacja zaczęła się po 30 godzinach a po dwóch dniach jest biała piana o grubości 1 cm na całej rozpiętości fermentatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się