Jump to content

Czary browarek


Recommended Posts

Po pierwszych dwóch brewkitach Coopersa przyszła pora na zacieranie.

 

Starałem się aby wyszedł Hefe-weizen:

2,5 kg słód pszeniczny jasny weyermann

1,5 kg słód pilzneński jasny weyermann

 

Zacieranie 90 min w 67°C

 

Wysładzanie zajęło mi 45 min i uzyskałem w sumie 20L 10 °Blg - kiepska wydajność chyba

 

Chmielenie 75 min 40g lubelskiego 3,8 %

 

pozostało 17,5 L 10°Blg - Mało :beer:

 

1,5 godziny chłodzenia w wannie

 

zadanie drożdży Wyeast 3056 w temp. 26 °C

Tu mam obawy że może nic w tego nie wyjść, nie miałem czasu zrobić starteru (spontanicznie okazało się że będę miał trochę czasu) torebka była tylko jakieś 40 % spuchnięta (po 7 godzinach od rozgniecenia pożywki). Mam w zapasie drożdże safale us05 jeśli fermentacja nie ruszy to nimi się poratuje.

Link to comment
Share on other sites

Daj drożdżom trochę więcej czasu, powinny wystartować.

Z własnego "waniennego" doświadczenia polecam dorzucić chociaż z 5-6 petów zamrożonych, i od czasu do czasu zamieszać wodę w wannie, zawsze trochę szybciej się schłodzi.

Gratuluje pierwszego zacierania!

Link to comment
Share on other sites

Następnym razem pomyśl o zacieraniu z przerwami

np. tak

45°C 10 minut przerwa ferulikowa

53°C 15 minut przerwa białkowa

63°C 30 minut przerwa maltozowa

przy hefe waizen to zdaje sie jest dość ważne

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.