coder Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Alkalinity_reduction_with_lime alternatywa dla pre-gotowania wody w celu osadzenia CaCO3 i zredukowania ilości dwuwęglanów (twardości przemijalnej). W skrócie należy: - kupić spożywczy wodorotlenek wapnia (gdzie?) - obliczyć przy pomocy arkusza załączonego do artykułu potrzebną ilość (musimy znać skład swojej wody) - wymieszać z wodą - odczekać aż przereaguje i osiądzie - zdekantować obrazki w artykule. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 (edytowane) jeżeli nada się do tego wodny roztwór to aqua calcis w aptece można nabyć jako składnik receptury edit jest w niej około 0,15% wodorotlenku wapnia Edytowane 23 Marca 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 (edytowane) http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Alkalinity_reduction_with_lime alternatywa dla pre-gotowania wody w celu osadzenia CaCO3 i zredukowania ilości dwuwęglanów (twardości przemijalnej). W skrócie należy: - kupić spożywczy wodorotlenek wapnia (gdzie?) - obliczyć przy pomocy arkusza załączonego do artykułu potrzebną ilość (musimy znać skład swojej wody) - wymieszać z wodą - odczekać aż przereaguje i osiądzie - zdekantować obrazki w artykule. Nie polecam tej metody. Na laboratoriach kiedyś badaliśmy różne sposoby zmiękczania wody i przy nieumiejętnym zastosowaniu wodorotlenku wapnia można jeszcze bardziej "utwardzić" wodę. Kilka grup robiących to doświadczenie uzyskała wodę nieco tylko zmiękczoną a kilkanaście jeszcze bardziej twardą. Nikt nie wiedział (łącznie z prowadzącymi) dlaczego tak się dzieje. Najprawdopodobniej skład wody się zmieniał. To samo dotyczy fosforanów. Najlepszy sposób to jednak kationit lub odwrócona osmoza. Kationit można kupić na allegro za około 20 zł i później go regenerować kwasem. Edytowane 23 Marca 2010 przez cieplyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 regenerować to solą kuchenną po to by uzyskać wodę miękką( kationit sodowy), kwasem się płucze kationit jak chcesz obsadzić grupy H+ wtedy taki katonit służy do demineralizacji. Jest różnica. Najlepiej to kupic katonit (do zmiękczania wody- wersja sodowa) tak jak radzi cieplyl na aledrogo. Jeżeli ktoś nie wierzy aledrogo to polecam filtry zmiękczające kuchenne zawierające koło 90% kationitu oraz 10% węgla aktywnego. Taki filtr po ok 30-50 l wody należy przepłukać wodą z solą i jest gotowy do kolejnego cyklu. http://allegro.pl/item968937402_kationit_sodowy_purolite_c100e_od_www_filtry_info.html http://allegro.pl/item968078314_filtr_do_wody_dzbanek_line_wklad.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 regenerować to solą kuchenną po to by uzyskać wodę miękką( kationit sodowy), kwasem się płucze kationit jak chcesz obsadzić grupy H+ wtedy taki katonit służy do demineralizacji. Jest różnica. Tak ale wymienianie na grupy H+ ma jeszcze taką zaletę, że zakwasza wodę. No i oczywiście stosując kationit sodowy zwiększamy stężenie Na+ w wodzie. Podobny dzbanek używałem do zbicia pH w akwarium 200l. Po jednym przepuszczeniu miałem pH nieco powyżej 5. Sprawdza się bardzo dobrze, trzeba tylko poświęcić temu trochę czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się