marek.b Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 (edytowane) Hej, Popełniłem Oatmeal Milk Stouta 15 BLG: 5kg PA 0,4kg błyskawicznych płatków owsianych 0,3kg Carafa I 0,2kg Carafa III 0,1kg palony jęczmień 1kg laktozy dodanej pod koniec chmielenia (15') Safale S-04; uwodnione, zadane w przyzwoitej temp 68 st C - 60' wygrzew - 10' Po 8 dniach bylo 9 BLG, po 10 dniach również. Temperatura w piwnicy do 15 stopni spadla. Praktycznie wszystkie drozdze osiadly. Pytania: Dlaczego takie male odfermentowanie? Czy niska temp uśpiła drożdze? Miesci sie w widelkach na opakowaniu (rekomendowana 15-24st). Czy to 9 BLG moze byc efektem laktozy + zacierania na slodko? Moge butelkowac? Nie planowalem tutaj fermentacji cichej. Edytowane 14 Listopada 2017 przez marek.b Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 (edytowane) Laktoza jest cukrem nie fermentowalnym przez drożdże, 1kg laktozy podnosi blg o ok 2.8 na 20l piwa. Dodatkowo drożdże s-04 są żarłoczne na początku, ale długo dojadają resztki. Radzę podnieść temp. fermentacji i przetrzymać piwko jeszcze minimum tydzień Edytowane 15 Listopada 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się