Skocz do zawartości

Niskie odfermentowanie sweet stoutu


marek.b

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

 

Popełniłem Oatmeal Milk Stouta 15 BLG:

 

5kg PA

0,4kg błyskawicznych płatków owsianych

0,3kg Carafa I

0,2kg Carafa III

0,1kg palony jęczmień

1kg laktozy dodanej pod koniec chmielenia (15')

 

Safale S-04; uwodnione, zadane w przyzwoitej temp

 

68 st C - 60'

wygrzew - 10'

 

Po 8 dniach bylo 9 BLG, po 10 dniach również. Temperatura w piwnicy do 15 stopni spadla. Praktycznie wszystkie drozdze osiadly.

 

Pytania:

Dlaczego takie male odfermentowanie? Czy niska temp uśpiła drożdze? Miesci sie w widelkach na opakowaniu (rekomendowana 15-24st). Czy to 9 BLG moze byc efektem laktozy + zacierania na slodko? Moge butelkowac? Nie planowalem tutaj fermentacji cichej.

Edytowane przez marek.b
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Laktoza jest cukrem nie fermentowalnym przez drożdże, 1kg laktozy podnosi blg o ok 2.8 na 20l piwa. Dodatkowo drożdże s-04 są żarłoczne na początku, ale długo dojadają resztki. Radzę podnieść temp. fermentacji i przetrzymać piwko jeszcze minimum tydzień ;)

Edytowane przez Versaar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.