Jump to content

Niskie odfermentowanie sweet stoutu


marek.b

Recommended Posts

Hej,

 

Popełniłem Oatmeal Milk Stouta 15 BLG:

 

5kg PA

0,4kg błyskawicznych płatków owsianych

0,3kg Carafa I

0,2kg Carafa III

0,1kg palony jęczmień

1kg laktozy dodanej pod koniec chmielenia (15')

 

Safale S-04; uwodnione, zadane w przyzwoitej temp

 

68 st C - 60'

wygrzew - 10'

 

Po 8 dniach bylo 9 BLG, po 10 dniach również. Temperatura w piwnicy do 15 stopni spadla. Praktycznie wszystkie drozdze osiadly.

 

Pytania:

Dlaczego takie male odfermentowanie? Czy niska temp uśpiła drożdze? Miesci sie w widelkach na opakowaniu (rekomendowana 15-24st). Czy to 9 BLG moze byc efektem laktozy + zacierania na slodko? Moge butelkowac? Nie planowalem tutaj fermentacji cichej.

Edited by marek.b
Link to comment
Share on other sites

Laktoza jest cukrem nie fermentowalnym przez drożdże, 1kg laktozy podnosi blg o ok 2.8 na 20l piwa. Dodatkowo drożdże s-04 są żarłoczne na początku, ale długo dojadają resztki. Radzę podnieść temp. fermentacji i przetrzymać piwko jeszcze minimum tydzień ;)

Edited by Versaar
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.