Jump to content

Warzenie w garze 40 l i rozlew na dwa fermentatory


Recommended Posts

Czołem, 

tak od niedawna chodzi mi po głowie uwarzenie piwa i rozlanie go na dwa fermentatory. Myślę o przeprowadzeniu zacierania na proporcji ok. 2,5 l wody na 1 kg słodu i zrobieniu tzw. koncentratu. Po wysłodzeniu większą ilością wody i po gotowaniu dolanie wody do założonego BLG. Co myślicie o takim pomyśle, czy ktoś z was robił już tak? 

Edited by Zukowiec
Link to comment
Share on other sites

Oczywiście że tak można i nie raz jak ekstrakt miałem zbyt wysoki to rozcieńczałem brzeczkę. Poczytaj o HGB inaczej high gravity brewing. Z doświadczenia powiem żebyś uwzględnił większą ilość chmielu na goryczkę i aromat ;)

Link to comment
Share on other sites

Ja tak robie czasem. Planowo jak chce miec  2 kegi po 19 litrow, jakiegos apa lub aipa do 15blg.   

Zacieram w 33 litrowym fermentorze zaizolowanym tak, ze w 90minut stygnie mi zacier o jeden maks dwa stopnie. 

Zazwyczaj zacieram w proporcji 1 do 2 lub 1 do 2,5. Garnek w ktorym warze ma 40 litrow. 

Wysladzam az do uzyskania pelnego gara i dodatkowych 5 litrow, ktore gotuje w osobnym garnku. 

Pod koniec gotowania zlewam zawartosc malego do duzego i mam okolo 40 litrow brzeczki. 

Wiekszosc chmielu i tak pakuje na ostatnie minuty. Jak cos rozcienczam lekko piwo i w tym sposobem uzyskuje dwa fermentory po 20-21 litrow w kazdym. 

 

   

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.