Zukowiec Posted November 15, 2017 Share Posted November 15, 2017 (edited) Czołem, tak od niedawna chodzi mi po głowie uwarzenie piwa i rozlanie go na dwa fermentatory. Myślę o przeprowadzeniu zacierania na proporcji ok. 2,5 l wody na 1 kg słodu i zrobieniu tzw. koncentratu. Po wysłodzeniu większą ilością wody i po gotowaniu dolanie wody do założonego BLG. Co myślicie o takim pomyśle, czy ktoś z was robił już tak? Edited November 15, 2017 by Zukowiec Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted November 15, 2017 Share Posted November 15, 2017 Oczywiście że tak można i nie raz jak ekstrakt miałem zbyt wysoki to rozcieńczałem brzeczkę. Poczytaj o HGB inaczej high gravity brewing. Z doświadczenia powiem żebyś uwzględnił większą ilość chmielu na goryczkę i aromat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lasek Posted November 16, 2017 Share Posted November 16, 2017 Ja tak robie czasem. Planowo jak chce miec 2 kegi po 19 litrow, jakiegos apa lub aipa do 15blg. Zacieram w 33 litrowym fermentorze zaizolowanym tak, ze w 90minut stygnie mi zacier o jeden maks dwa stopnie. Zazwyczaj zacieram w proporcji 1 do 2 lub 1 do 2,5. Garnek w ktorym warze ma 40 litrow. Wysladzam az do uzyskania pelnego gara i dodatkowych 5 litrow, ktore gotuje w osobnym garnku. Pod koniec gotowania zlewam zawartosc malego do duzego i mam okolo 40 litrow brzeczki. Wiekszosc chmielu i tak pakuje na ostatnie minuty. Jak cos rozcienczam lekko piwo i w tym sposobem uzyskuje dwa fermentory po 20-21 litrow w kazdym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now