Zukowiec Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 (edytowane) Czołem, tak od niedawna chodzi mi po głowie uwarzenie piwa i rozlanie go na dwa fermentatory. Myślę o przeprowadzeniu zacierania na proporcji ok. 2,5 l wody na 1 kg słodu i zrobieniu tzw. koncentratu. Po wysłodzeniu większą ilością wody i po gotowaniu dolanie wody do założonego BLG. Co myślicie o takim pomyśle, czy ktoś z was robił już tak? Edytowane 15 Listopada 2017 przez Zukowiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Oczywiście że tak można i nie raz jak ekstrakt miałem zbyt wysoki to rozcieńczałem brzeczkę. Poczytaj o HGB inaczej high gravity brewing. Z doświadczenia powiem żebyś uwzględnił większą ilość chmielu na goryczkę i aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Ja tak robie czasem. Planowo jak chce miec 2 kegi po 19 litrow, jakiegos apa lub aipa do 15blg. Zacieram w 33 litrowym fermentorze zaizolowanym tak, ze w 90minut stygnie mi zacier o jeden maks dwa stopnie. Zazwyczaj zacieram w proporcji 1 do 2 lub 1 do 2,5. Garnek w ktorym warze ma 40 litrow. Wysladzam az do uzyskania pelnego gara i dodatkowych 5 litrow, ktore gotuje w osobnym garnku. Pod koniec gotowania zlewam zawartosc malego do duzego i mam okolo 40 litrow brzeczki. Wiekszosc chmielu i tak pakuje na ostatnie minuty. Jak cos rozcienczam lekko piwo i w tym sposobem uzyskuje dwa fermentory po 20-21 litrow w kazdym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się