druid_panoramix Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Tranzystory to BC547 https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=93779 a wczesniejszy schemat stad: https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=203978 SSR bedzie od majfrendow z Ali SSR -40DA Single phase Solid state relay Load Current: 40A Load Voltage: 24~380VAC Control Voltage: 3~32VDC Control Current: 3~25mA On Voltage: ≤ 1.5VAC Off Leakage Current: ≤4mA On-off Time: ≤ 10mS Dielectric Strength: 2500VAC Insulation Resistance: 100M Ω /500VDC Ambient Temperature: -25~+75°C Work instruction: LED Weight 90g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus96 Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Jaki rezystor bazy będziesz stosował? Jeśli 1k to pobór prądu będzie bliski 3mA (2,6mA), jeśli 4,7k to dla charakterystyk BC547 będziesz mógł do tranzystora podłączyć obciążenie do 50mA więc na twoje SSR wystarczy. Diody możesz zostawić jak już założone jednak należy pamiętać o dobrej polaryzacji podczas podłączania żeby nie uszkodzić elementów (sam tranzystor to tam jeszcze gorzej z malinką). Do zasilania tak jak koledzy pisali wziąłbym osobno zasilanie. Ja wykorzystałem wolny port USB z zasilacza coś jak u kolegi @JsKefir W dniu 6.03.2020 o 01:02, JsKefir napisał: druid_panoramix 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
druid_panoramix Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Rezystor jest jak na tym schemacie czyli 4k7, zewnetrzne 5V ze starej ladowarki USB. Powtorze pytanie o probkowanie czujnika temp. czy macie okolo 5 sekund czy szybsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
druid_panoramix Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 To juz chyba finalny wyglad plytki z 4 tranzystorami. Na poczatku tylko 2 beda w uzyciu, jeden do 2ch SSR do grzalek i jeden do mieszadla. bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 10 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) Jakie powinny byc wartości HZ dl grzałki w modzie PWM? Cycles per Secend ? na forach pokazuja 0,1 i w sumie sie zastanawiam co to zmienia Edytowane 10 Marca 2020 przez JsKefir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 10 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) pierwszy filmik to 1 cykl na sek dla grzałki, drugi to 50 cykli i niestety to gotowanie zbyt długo trwa... macie jakis pomysł bo mi tych 20l nigdy nie zagotuje Edit: Okaząło się że jak wyłacze samochodzic z kotła od zacierania to grzeje na stałe. Jakby przyy dwóch właczonych typach one rywalizowały o grzałke mimo etapu dla kotła drugiego 0-04-05-bb629e89a5aacbea34be400238bb9105c208f68264e14e785f3620d28af4bbc9_df3d54ed.mp4 0-04-05-21a186e87e1cd5f1bd958161cd38f29079e5dfee160a6d3c27607ce85249a12c_c51aa8a2.mp4 Edytowane 10 Marca 2020 przez JsKefir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 10 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 I jeszcze jeden problem - krok gotowania nie wyłacza grzałki... u Was też? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamski_68 Opublikowano 10 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Czasami tak się zdarzy jeśli w międzyczasie zmodyfikuję któryś krok zacierania. Wygląda jakby przedłużane było gotowanie o czas mojej zabawy w modyfikowanie, jest to zazwyczaj minuta lub dwie. Nie wiem czym to jest spowodowane, zauważyłem to cztery może pięć razy i nie szukałem wyjaśnienia licząc na ukazanie się wersji 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 10 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Sprawdzone, faktycznie, jesli sie pozostawi program samemu sobie na danym etapie to przejdzie dalej. 2. Kłócą się ze sobą rożne logiki i dlatego konkuruja o ten sam zasób np. grzałke powodujac błędy właczania 3. SimpleBoil podnosi temp do zadanej a nastepnie włacza ustawione 50% podtrzymania i nie reaguje na timer. 4. Aby go wyłączyć po 60min należy zrobić jeszcze jeden kocioł z logika SimpleBoil i ustawić moc podtrzymania 0% do temp 20stC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Dzisiaj pierwsze warzenie i zaskoczenie... Czy zdarzyło się wam miec rózne ekrany dla laptopa i komórki? Na laptopie koniec gotowania.... na komórce zostało jeszcze 50 min, jakby gotowanie poszło od nowa... dziwne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
druid_panoramix Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Sterownik wciaz sie rozwijal i zmienial. Na chwile obecna jest juz w miare wyklarowany projekt wiec pochwale sie kilkoma fotkami. Uprzedzajac pytania to w miejscu gdzie sa 2x gniazda bezpiecznikowe "wohner" beda 2x RCD. Czekam na 3x SSR i wlasnie wspomniane 2x RCD. 2x SSR beda odpowiedzialne za grzalki, jeden SSR za chlodzenie lodoki fermentacyjnej a zwykly mechaniczny przekaznik za mieszadlo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
druid_panoramix Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Pierwsze przymiarki do umiejscowienia sterownika i probne odpalenie softu. OxyMoLot i Robert87 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 co to za przełaczniki on-off-auto - jakis link do sklepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 To pewnie zwykły przełącznik 3 pozycyjny. W miejsce jednego styku podłączone wyjście PID ze sterownika. Tak mysle, niech autor się wypowie;)Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
druid_panoramix Opublikowano 25 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 Przelacznik posiada 3 pozycje, mozna do niego podlaczyc do 3 przelacznikow w zaleznosci od potrzeb obwodu. Mozna oczywiscie mieszac roznymi wylacznikami NO, NC. W tym konkretnum przypadku sa zainstalowane 2x NO a srodkowy "stan" w pozycji OFF wylacza obydwa. Niestety nie podam wiecej konkretow bo mam je z odzysku po jakims innym projekcie. Pozycja AUTO odpala CraftBeerPi, pozycja ON wlacza grzalki, mieszadlo, lodowke fermentacyjna a pozycjia OFF wylacza wszystko. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyrektor Opublikowano 28 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 Kończę budowę sterownika ale mam pytanie czy da się wysterować moto zawór.? Czy jest możliwe ustawienie auto startu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyrektor Opublikowano 28 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 Grzałki rozwiązałem ten sposób że jedna będzie podgrzewać do pewnej temp. A druga działa w pid. Czyli ma za zadanie utrzymanie temperatury. Przydała by się apka która to załączy. Chcę jeszcze zamontować elektrozawór do wody i myślałem o moto zaworze ale chyba brakuje aplikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyrektor Opublikowano 28 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmk1 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Podpowie ktoś jak wygląda sterowanie PWM grzałkami tego sterownika? Jakoś sterowanie PWM grzałkami to słabo brzmi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Przecież sterowanie jest PID a nie PWMWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmk1 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 20 minut temu, Robert87 napisał: Przecież sterowanie jest PID a nie PWM Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Robert mylisz pojęcia - PID to jest metoda regulacji wartości, a PWM jest to jedna z metod przy pomocy, którego wartość jest regulowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 PID nie korzysta z PWM... Bo tak rozumiem Twoja wypowiedźWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmk1 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 3 minuty temu, Robert87 napisał: PID nie korzysta z PWM... Bo tak rozumiem Twoja wypowiedź Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Chodzi mi dokładnie o to zdjęcie: Jest tu jasno napisane, że rodzaj regulacji grzałki to PWM gdzie z punktu widzenia energetycznego będzie wprowadzało bardzo duże zakłócenia do domowej sieci energetycznej biorąc pod uwagę moc grzałki/grzałek. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Ok teraz wiem co miałeś na myśli:) masz rację, poza tym to bardzo kiepski rodzaj regulacji dla grzałek... PWM sprawdza się przy np silnikach elektrycznychWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka tmk1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Ja używam MOd_PWM co widać wcześniej na obrazkach i do tego PWM_logic jako sterowanie kotłem - ba ze sobą zgrane Z tego co rozumiem PWM to model grupowego sterowania mocą czyli możliwość ustawienia mocy grzałek za pomocą czestotliwosci Grzałki się do tego nadają. Przekaźniki zwykle nie, raczej SSD PID to algorytm obliczania kiedy i z jaka mocą grzałki włączyć aby zadana temp byla jak najszybciej i najdokładniej utrzymywana w calym okresie. Czyli PID analizuje tempo zrwostu temp i w odpowiednim czasie wylacza grzalki (bez PWM np. Simple PID) lub w odpowiednim zmniejsza moc i wyłącza grzałki z PWM - u mnie dochodzi do tem 61st, zmniejsza moc do 65% i tak steruje gralka aby wejsc w 62 st i tej temp nie przekroczyc znacznie - max 63.... Jak spadnie do 61 to wlacza grzalke na 60% i podgrzewa... itd... Ale gdy dolejesz zimnej i temp spadnie nagle do 58 to PID wlacza grzałkę a PWM daje 100% itd do 61 potem 60% itd tak to rozumiem i mniej wiecej obserwuje tmk1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi