ultima Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Czy da sie zrobic ? Od razu informuje (zwlaszcza uzytkownika jejski) ze mam w planach wziac sie za zacieranie, ale ze mam za soba dopiero pierwsza warke i na dodatek z brew kita, to teraz chce zrobic piwo z ekstraktow, a kiedy juz ogarne z grubsza zasady chmielenia, itp. wezme sie za zacieranie slodow. Ale wracajac do tematu...bardzo lubie piwa pszeniczne i nie mam problemu z nabyciem smacznych pszeniczniakow w odmainie jasnej, za to ciemnych jest juz raczej ubogi wybor i ceny duzo wyzsze, tak wiec postanowilem jako druga warke zrobic sobie wlasnie dunkel weizena. Pytanie tylko, czy sie da z ekstraktow? Jesli tak to jakie ekstrakty, drozdze i chmiel powinienem nabyc, zeby sprokurowac smacznego, ciemnego pszeniczniaka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Myśle, że całkiem niezły dunkelweizen może wyjść z ekstraktu pszenicznego i ciemnego WESa plus drożdze WB-06 lub lepiej jakieś płynne do weizenów. Dla ułatwienia można nawet użyć Piwo Domowe Pszeniczne WES plus ekstrakt ciemny (nachmielenie nie jest tu w końcu najważniejsze) Zrobiłbym to raczej w proporcjach 2 ekstrakty pszeniczne 1,7kg plus jeden ciemny 1,2kg albo nawet 0,5kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 (edytowane) Pytanie tylko, czy sie da z ekstraktow? Jesli tak to jakie ekstrakty, drozdze i chmiel powinienem nabyc, zeby sprokurowac smacznego, ciemnego pszeniczniaka ? Co ma się nie dać. Na beertools znalazłem 25 przepisów na dunkelweizena z ekstraktów. Z tym, że to ich "z ekstraktów" oznacza w większości przypadków również z zaparzaniem słodów specjalnych. Ale w sumie nie powinno być to problemem. A najłatwiej to chyba kupić ekstrakt pszeniczny (1,7kg) do tego jakiś ciemniejszy jęczmienny (amber lub bursztynowy) (1,2kg). Do tego chmiel lubelski i drożdże 3068. EDIT: no dobra... łatwiej będzie rzeczywiście z WB-06 niż z 3068. Edytowane 24 Marca 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ultima Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 (edytowane) Dzieki za rady. Jesli chcialbym zrobic metoda: 2 ekstrakty pszeniczne + 1,2kg ciemnego, to ile wody uzyc do zrobienia takiego piwa? 23L, czy wiecej? A z kolei jesli robilbym tak jak napisal Stasiek, czyli 1 puszka 1,7 pszenicznego i jedna zwyklego, jeczmiennego tez 1,7, to czy pszeniczne smaki beda wyczuwalne ? Jaki sposob bedzie lepszy, zeby popelnic piwo typu np. Paulaner hefe weissbier dunkel ? Edytowane 24 Marca 2010 przez ultima Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Najłatwiejsze rozwiązanie, na pewno dobre: 2 sztuki Piwo Domowe Pszeniczne WES 1,7kg 1 sztuka ekstraktu słodowego WES bursztynowy 1.2kg drożdze WB-06 gotujesz ekstrakty, chłodzisz, zadajesz uwodnionymi drożdzami, fermentujesz bez cichej i po miesiącu do picia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 (edytowane) Też miałem ideę dunkelweizen, miałem już 1,2kg eks. przenicznego WES, więc poszedłem do sklepiki i dostałem 0,8 kg sproszkowanego jasnego i szyszki. Pani w sklepie stwierdziła, że WES i tak jest bardzo ciemny, i faktycznie brzeczka jest w kolorze nieco rozjaśnionej coli. Z eksperymentami z ziarnami spec. się wstrzymałem, zobaczymy jak wyjdzie wersja basic.... moje przemyślenie jest takie, żeby unikać proszkowanego ekstraktu do fermentacji, bo 1) jest nieco droższy, 2) koszmarnie się go rozpuszcza. Edytowane 24 Marca 2010 przez darkc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ultima Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 (edytowane) No to chyba tak zrobie, tyle tylko ze ekstrakt dalbym ciemny, zamiast bursztynowego. Rozumiem ze wody daje jak na zwykla warke z ekstraktow, czyli okolo 23L? edit : tak po przemysleniu sprawy przez chwile, to czy 2 puszki Piwo Domowe Wes nie bedzie zbyt chmielowe? Czy nie lepiej Dac 1 puszke Piwo Domowe pszeniczne i 1 puszke ekstraktu pszenicznego niechmielonego? Edytowane 24 Marca 2010 przez ultima Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Rozumiem ze wody daje jak na zwykla warke z ekstraktow, czyli okolo 23L? Ale z ilu puszek (i jakich) w końcu chcesz to zrobić? Z przepisu sziszi (2x1,7 + 1,2) dostaniesz prawie 30l 12°Blg (albo też 20l weiznebocka 17°Blg, ale chyba nie tego szukasz ) Gdy dasz 1,7 + 1,2 to dostaniesz ok 20l 11°Blg... Lub też 18,5 12°Blg itp... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 No to chyba tak zrobie, tyle tylko ze ekstrakt dalbym ciemny, zamiast bursztynowego. Rozumiem ze wody daje jak na zwykla warke z ekstraktow, czyli okolo 23L?edit : tak po przemysleniu sprawy przez chwile, to czy 2 puszki Piwo Domowe Wes nie bedzie zbyt chmielowe? Czy nie lepiej Dac 1 puszke Piwo Domowe pszeniczne i 1 puszke ekstraktu pszenicznego niechmielonego? 1°Blg to około 0,3kg na 20 litrów piwa, resztę dolicz, może i lepiej 1 puszkę niechmieloną, aczkolwiek brewkity raczej są słabo chmielone ja chyba jednak bym brał bursztynowy ekstrakt zamiast ciemnego, żeby piwo nie wyszło za ciemne i ze smakami palonym ekstrakt pszeniczny jasny też jest raczej troszkę ciemniejszy niż jaśniutkie piwo pszeniczne (byłbym za raczej kolorem bursztynowym) zawsze możesz dokupić ekstrakt barwiący i ewentualnie lekko przyciemnić, tylko ostrożnie żeby nie przesadzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ultima Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 To juz mniej wiecej wiem na czym stoje Zastanawiam sie jeszcze tylko czy jednak nie bedzie lepiej chmielic samemu. Bo dwie puszki nachmielonego moze byc za gorzkie, a jedna za malo...mam jeszcze troche czasu na przemyslenia na szczescie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 To juz mniej wiecej wiem na czym stoje Zastanawiam sie jeszcze tylko czy jednak nie bedzie lepiej chmielic samemu. Bo dwie puszki nachmielonego moze byc za gorzkie, a jedna za malo...mam jeszcze troche czasu na przemyslenia na szczescie chmiel w piwach pszenicznych jest raczej mało ważny, dlatego myślę, że nie ma się co zbytnio przejmować zresztą póki nie spróbujesz to się nie dowiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ultima Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Po dlugich przemysleniach doszedlem do wniosku, ze pokombinuje z takim zestawem: Nachmielony pszeniczny WES + niechmielony pszeniczny WES + ciemny ekstrakt WES 0,5kg, lub jako zamiennik 0,5 barwiacego, ale chyba ciemny da lepszy smak...moze wyjdzie z tego cos na ksztalt ciemnego Paulanerka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 (edytowane) Po dlugich przemysleniach doszedlem do wniosku, ze pokombinuje z takim zestawem: Nachmielony pszeniczny WES + niechmielony pszeniczny WES + ciemny ekstrakt WES 0,5kg, lub jako zamiennik 0,5 barwiacego, ale chyba ciemny da lepszy smak...moze wyjdzie z tego cos na ksztalt ciemnego Paulanerka rozumiem że barwiący chcesz dołożyć do ekstraktów pszenicznych tego ekstraktu barwiącego to nie dawaj przypadkiem całego , kup w proszku i dosyp dwie lub trzy łyżki myślę, że wersja z ekstraktem ciemnym będzie lepsza Edytowane 25 Marca 2010 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ultima Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Myslalem o barwiacym, bo zalezy mi zeby piwo bylo na prawde ciemne, ale raczej dam ciemny, ktory nada ciekawszy smak jak mniemam. Jesli wierzyc opiniom, ze ekstrakt WESa jest i tak ciemny jak na pszeniczny to powinno byc dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się