Jump to content

Browar Delta Gradient

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim piwowarom :)
Jakiś czas temu niesamowicie wsiąkłem w świat piwa i przede wszystkim kraftów, naturalną kolejnością było rozpoczęcie warzenia własnego piwa. Warzę w rodzinnym domu na mazurach z racji odpowiednich warunków (gazowa kuchnia, piwnica z ~17 stopniami, garaż z ~5 stopniami), a sam mieszkam i studiuje w Poznaniu. Przy zamawianiu odpowiedniego sprzętu, od razu zamówiłem zestaw z twojegobrowaru na Sweet Stouta i dorzuciłem do niego płatki owsiane i tak powstała pierwsza warka.

#1 Oatmeal Stout - 16,5 blg (miało być 10L 14Blg, ale wygotowało mi się zbyt dużo i już nie chciałem rozcieńczać)

Surowce:

Pale Ale 1,85 kg
Karmelowy ciemny 0.2 kg

Czekoladowy 0.35kg
Palony jęczmień 0.1kg

Płatki owsiane błyskawiczne 0.25kg

Laktoza 0.25kg

Zacieranie:

60 minut 67C

10 minut 67C (dodane słody ciemne)
10 minut 78C (mashout)

Filtracja przez filtrator z oplotu bezproblemowa.

Chmielenie:

12g Northdown
10g Marynka

Wyszło mi 9 litrów brzeczki o ekstrakcie 16,5. Postanowiłem nie rozcieńczać. Chłodzenie w wannie z wodą z lodem zajęło 2 godziny.

Drożdże:
Danstar Nottingham 7g, uwodnione

Fermentacja:

21 dni w temperaturze 17-18C

Uwagi:
Zrobiłem FFT, które zeszło tylko do 8 BLG, nie mam pojęcia czemu tak nisko. Po tygodniu zmierzyłem BLG w fermentorze i było 8,5 blg. Po 3 tygodniach fermentacji - 7,5 blg. Bardzo niskie odfermentowanie, prawdopodobnie zbyt słabo napowietrzałem fermentor.  Po 3 kolejnych dniach, jak nie spadało poniżej 7,5 zrobiłem cold crash w garażu i rozlałem do butelek z dodatkiem cukru w roztworze wodnym, celując w nagazowanie 1.9

A tak prezentuje się w butelce:

AtumnLeavsbutelka.thumb.jpg.2b193484c89c1c779369d973046ab9d6.jpg

Dzień po rozlewie, korzystając z okazji uwarzyłem drugą warkę

#2 Polish Pale Ale - 12BLG

Warka 16L

Surowce:

Strzegom Pale Ale 3 kg
Karmelowy Jasny 0.2 kg
Strzegom Pszeniczny 0.5 kg
Płatki owsiane 0.2kg

Zacieranie:

60 minut 68 C

negatywna próba jodowa
10 minut 78 stopni mashout

Wysładzanie i filtracja bez problemu.

Chmielenie:
60 minut Marynka 15g
30 minut CascadePL 30g
3 dni na zimno CascadePL 80g

Po gotowaniu otrzymałem 16 litrów brzeczki 12BLG, więc idealnie jak założyłem.

Drożdże:
US-05, uwodnione

Fermentacja:

Po 12 godzinach jeszcze nie ruszyła.

Uwagi:

Jako, że w dniu warzenia miałem niespodziewanych gości, dosyć wolno poszło mi wysładzanie i brzeczka się wychłodziła. Ponowne jej zagrzanie zajmowało baardzo dużo czasu i zniecierpliwiony przeprowadzałem gotowanie i chmielenie chyba w zbyt niskiej temperaturze, to znaczy wrzało, ale bulgotało średnio, do nisko - intensywnie przez 60 minut przy uchylonym wieku. Przez co zdaje mi się, że czułem wyraźny DMS podczas chłodzenia brzeczki. No i druga sprawa, że chłodziłem w wannie z lodem, co trwało ok. 3 godziny.
Planuję wrócić do mniejszych warek ok 12L, bo chyba kuchenka nie uciągnie intensywnego gotowania tak dużej ilości brzeczki.

Ciężkie początki...ale nie poddaję się :)

Edited by Mihavv

Przy rozlewie zostało mi troszkę piwa, zbyt mało na butelkę, ale przelałem do plastiku w celu kontroli nagazowania. Po tygodniu (i jednym dniu) od rozlewu piwo się praktycznie nie gazowało, czuć tylko delikatne muśnięcie gazu na języku, ale to jakieś 10% docelowego nagazowania. Stało tydzień w temperaturze pokojowej, chyba powinno się coś dziać już? Bałem się o granaty przez niskie odfermentowanie...a teraz boję się, że się nie nagazuje.
A w smaku jak na młode piwo i pierwszy raz jestem nawet zadowolony, już gdzieś czekolada i kawa przemykają, czuć nuty podpiwkowe i drożdżowe, ale nie znalazłem jakichś wad w aromacie i smaku. Skontroluję za tydzień jak się zachowuje w szklanej butelce, jak będzie podobnie, do nowego roku nie ruszam.

• 2 weeks later...

Warka nr 2 tydzień po rozlewie. Wygląda ok, w smaku zostaje posmak zatęchłej piwnicy, szmaty, kartonu. Nic się nie zniwelował od czasu przelewania na cicha, więc stawiam, że powód to infekcja.

image.png.e0a8e7a49b7162044f5092d65eea83e7.png
Niestety zadałem te gęstwę z tej warki (US-05) do warki nr 3, gdyż po rozmowach z kilkoma piwowarami upewniano mnie, że drożdże po sobie posprzątają i smak będzie ok. W próbce FFT 3 warki, wyczułem to samo. Do fermentora jeszcze nie zaglądałem, skontroluję przy chmieleniu na zimno.

#3 Mosaic IPA 14 BLG

Warka 12L (wyszło 13L)

IBU: 55

Surowce:
Strzegom Pilzneński 2kg

Strzegom Pale Ale 1 kg
Strzegom Pszeniczny 0.3 kg
Płatki owsiane 0.2kg

Zacieranie:

60 minut 66-65 C
10 minut 78 stopni mashout

Wysładzanie i filtracja sracz wężykiem 5+5L

Chmielenie:
60 minut Polaris 9g
30 minut Mosaic 14g
15 minut Mosaic 5g (raczej dużo nie wniesie, ale tak wrzuciłem w przypływie chwili)
0 minut Mosaic 25g
Na zimno Mosaic 70g 3 dni

Po gotowaniu otrzymałem 13 litrów brzeczki 14BLG, więc ok.

Chłodzenie w wannie z lodem, napowietrzanie przez chlupotanie.

Drożdże:
US-05, gęstwa, lekko przemyta, zadana w 18 stopniach.

Fermentacja:

6 dni w 16C otoczenia, później 10 dni w 19C

W FFT po przefermentowaniu pokazał się zatęchły posmak znany z 2 warki. Jak drożdże pracowały było ok, po skończonej pracy niestety dupa. Trudno. Warka nr 4 będzie na nowych słodach, nowych drożdżach i w super zdezynfekowanych fermentorach.

Edited by Mihavv

Jeżeli gęstwa wzbudza jakiekolwiek podejrzenia kanał, w szczególności, że nie są to jakieś unikatowe drożdże i szkoda pracy i surowców. Następnym razem będziesz wiedział co robić. Poza tym nadzieja jeszcze jest, chociaż raczej przychylam się do Twoich wniosków.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka