Hobbysta Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Zanim uda mi się kupić lodówkę, zamontować sterownik, ogarnąć co i jak, minie jeszcze chwila, a produkcja piwka stoi. Jako że nie chce już dłużej czekać zdecydowałem się na piwa belgijskie bo mają trochę bardziej wywalone na wyższą temperaturę fermentacji. Coś koło 19/20°C temp otoczenia mogę im zapewnić. Planuje na pewno zrobić Saisona z przepisu Dori i pytanie teraz do was, w jakiej kolejności warzyć piwka? Jestem otwarty na propozycje jeśli chodzi o style, może być jakiś blond albo dubel co tam znacie i polecacie. Jakich drożdży ew. użyć zamiast tych Wyeast 3724 Saison tak aby gęstwa pasowała pod kolejne piwka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 W takiej temperaturze możesz fermentować wszystkie piwa górnej fermentacji. Do belgijskich to trochę za niska temperatura. No i belgijskie szczególnie mocne muszą długo dojrzewać Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 22 minuty temu, blade1231 napisał: W takiej temperaturze możesz fermentować wszystkie piwa górnej fermentacji. Do belgijskich to trochę za niska temperatura. No i belgijskie szczególnie mocne muszą długo dojrzewać Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Tu mogę się zgodzić jedynie z ostatnim zdaniem Twojej wypowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Wyeast to koszt około 40 zł. Drożdże od fermentum to koszt nieco ponad 20 zł. Dążę do tego że jak dla mnie drożdże do saison mają ograniczone zastosowanie i lepiej pójść w dwa różne szczepy w tej samej cenie.Przykładowe serie:Odkrycie sezonu: grisette - saison - imperial saison.Artefakty trapistow: belgian single - dubbel - bgsa.Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Na drożdżach do Saison spokojnie można zrobić również inne style. Przykładem jest Belgian Blond, który wygrał konkurs piw w warszawie a był fermentowany na drożdżach FM21 "Odkrycie sezonu". Jak dla mnie możesz zrobić serie: Belgian Pale Ale - Saison - Belgian Blond - Tripel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Dzieki za odpowiedzi, kompletnie nie wiem czemu, ale sam nie subskrybowałem tego wątku i nie widziałem odpowiedzi. Szczególnie przypadła mi do gustu propozycja BelgLovera z tym "Odkryciem sezonu", chociaż propozycja versaara daje tez ciekawe możliwości.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Zacutuję Ci jeszcze post z innego tematu który napisał bardzo doświadczony kolega Undeath odnośnie fm21. "Jeszcze przy okazji o FM21 Odkrycie Sezonu na których zresztą zdobyłem I miejsce w poznaniu na konkursie w Saisonie - nie polecam dawać ich powyżej 22C w tej temp. dają już piekące nuty fenolowe, dominujące i trochę nie przyjemne. Sterowanie i zimny start to optymalne wyjście - polecają to prawie wszyscy mistrzowie" Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Kopalnia wiedzy: https://www.piwo.org/forums/topic/10465-brasserie-lodzermensch/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 17 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2019 Trochę odkopię temat aby nie zakładać nowego. Planuję zrobić serię piw belgijskich rozpoczynając od Blond po dubbel a może i trippel. Z belgów bardzo smakuje mi Leffe. Zastanawiam się przede wszystkim jakich użyć drożdży. Już wiem, że muszą to być najlepiej drożdże płynne. Widzę, że są White Labs WLP570 oraz WLP500 ale nie tylko. Są też FM27, Wyeast 1214 i 1388. Temperatury obecnie w sumie nie sprzyjają ale jestem w stanie zapewnić temp. od 8°C do 21°C. Wiem, że trochę mało jak na belgi szczególnie pod koniec fermentacji. Co moglibyście doradzić? Które będą najlepsze? Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 17 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2019 (edytowane) Swojego saisona robiłem na WLP565. Wyszło poprawne, jednak na pewno nie nadawało się na konkurs. Na tych drożdżach pracowały później jeszcze dwa różne saisony uwarzone przez kolegę i kolegę kolegi. Najlepszy saison wyszedł ten ostatni, fermentowany w niższych temperaturach i na świeżych amerykańskich chmielach Edytowane 17 Października 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się