skybert Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 (edytowane) [...] ze sporym dodatkiem Carahella tego efektu nie osiągniemy. Jasne że nie, większy dodatek słodów karmelowych zmieni nam pilsa po prostu w lagera albo jeszcze w coś innego. Dostaniemy coś na kształt ?dwusłowowej warki strong? Z dodatkiem carahella do zasypu pilzneńskiego trochę eksperymentowałem. Aby wnieść coś do dyskusji podzielę się na szybko moimi spostrzeżeniami. 1: - pilzneński ?4 kg - carapils ?0,2 kg 2.: - pilzneński ?...4,35 - carapils ??...0,35 - monachijski ....0,15 - zakwaszający.. 0,025 3. - pilzneński ?.3,3 kg - monachijski...0,3 kg - carahell .??0,3 kg - zakwaszający..0,025 4. - pilzneński bohemski ?3,5 kg - monachijski jasny ??0,2 - zakwaszający.. ???.0,035 Wszystkie fermentowane Czech Pilsami. Najbardziej z tych czterech smakowało mi piwo nr 4. Było czyste w smaku, z wyczuwalną dobrze goryczką, rześkie, b. dobrze gaszące pragnienie, szczypiące trochę w język, chciało się wypić następne, zwłaszcza w upalne dni. Piwo nr 2 to nr 2. W smaku pełne, wyraźne, końcówka bardziej słodowa, jednak wolałem piwo nr 4 może dlatego że 4 była trochę słabsza i mniej pełna. Najgorsze wg. mnie było (choć mam jeszcze pare butelek) piwo nr 3. Wyczuwalne nuty słodowe, karmelowe, pomimo że lubię pilsy w stylu czeskim to jednak było ich zdecydowanie za dużo. Raczej do spokojnego wypicia wieczorem łyk po łyku. Kolor oczywiście najciemniejszy, mimo wszystko paniom smakowało bardzo. Już wiem że do pilsa/lagera, carahella więcej nie dodam. Edytowane 31 Marca 2010 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 a czy cicha jest wskazana w takich warunkach, że mam tylko 16L piwa w fermentatorze? nie za dużo tam tego powietrza będzie?? mój lager stoi na pierwszej już chyba z 11 dni, patrzyłem do środka, to jeszcze pojedyncze fusiki drożdży tu i tam sobie dryfują oraz jest kilka skupisk piany -płaskiej. czy lepiej dekantować i rozlać , niech w butelkach dojrzewa ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Cześć Ja bym zostawiłe i porzedłuzył o 2 tygodnie fermentacje burzliwą, żeby piwo sie odrobine sklarowało i do butelek. Ale ja jestem szczególnie uczulony na niepełne fermentatory bo mam juz drugi kwach w takiej sytuacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się