grzehu.jura Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 (edytowane) Cześć ...i wziąłem się za piwo, trochę przez przypadek trochę przez szpaki, które zjadły mi większość tegorocznych winogron przeznaczonych na wino. Mam więc wolne moce przerobowe ;-) Nie interesowały mnie brewkity, od początu zacieranie. Zaczynam od podstawowych stylów i gotowych zestawów by nabrać doświadczenia i wiedzieć do czego dążyć. Warka nr 1 English IPA 14°Blg ze sklepu Piwopiweczko (na 20 litrów) słód: pale ale 2,1kg monachijski 2kg caraaroma 0,2kg carahell 0,2kg chmiel: Iunga 30g Fuggle 60g drożdże: Pure Ale Yeast 7 Zacieranie: 63-63°C przerwa 30 min. 72-73°C przerwa 30 min. 76°C filtracja Chmielenie: Iunga 30g na 60 min. Fuggle 15g na 30 min. Fuggle 25g na 15 min. Fuggle 20g na 0 min. Fermentacja: burzliwa 7 dni (było ok. 21-23°C) cicha 14 dni temp. j.w. Początkowe Blg 14, po cichej 4 Blg Otrzymałem ok. 20 litrów piwa, przed butelkowaniem dodałem 115 g cukru rozpuszczonego w wodzie. Podczas wysładzania popełniłem mały błąd - nie odlałem początkowej brzeczki by ponownie ją wysłodzić. Co mogło przyczynić się do pogorszenia klarowności piwa. ... czekam, czekam, czekam na nagazowanie w butelkach 5-tego dnia nie wytrzymałem ale mało nagazowane, 7 dnia trochę lepiej, 10-14 już jest dobrze. Piwo trafiło do piwniczki (6-8 °C) W smaku jest... dobre!. Czuć słodowość, czuć goryczkę (której nie doświadczyłem od ładnych parunastu lat w kupowanych koncernowych lagerach ). Pięknie pachnie. Nie jest do końca klarowne ale to mi nie przeszkadza. Uwarzyłem pierwsze piwo! Edytowane 2 Grudnia 2017 przez grzegorz.jura Hobbysta i Pawlak81 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzehu.jura Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Warka nr 2 American Stout 12°Blg ze sklepu Piwopiweczko (na 20 litrów) słód: pale ale 3,0kg monachijski 1,5kg caraaroma 0,1kg czekoladowy 0,3kg jęczmień palony 0,3kg pszenica prażona 0,1kg chmiel: Zeus 30g Horizon 30g Cascade 30g drożdże: Bulldog B5 American West Zacieranie: woda 15 litrów, zasyp 55°C 65-67°C przerwa 90 min. 72-73°C przerwa 10 min. (wrzuciłem słody palone) 76°C filtracja (kadź z wężykiem z oplotu na dnie) Chmielenie: Zeus 30g na 60 min. Horizon 15g na 30 min. Cascade 15g na 15 min. Horizon 15g na 5 min. Cascade 15g na 0 min. Fermentacja: burzliwa 14 dni (było ok. 21-23°C) cicha 14 dni (skończyło się na 18 dniach) temp. j.w. ale zaczęły się dziwne rzeczy dziać, a mianowicie fermentacja po tym czasie zaczęła się wzmagać. Dlatego 12 dnia przeniosłem do pomieszczenia chłodniejszego ok. 18-19°C. Początkowe Blg 14, podczas cichej w 12 dniu 5 Blg, 14-16 dalej 5 Blg ale jest piana więc trochę przetrzymałem i nie butelkuję. Może dzisiaj się zdecyduję. 3 grudnia zabutelkowane w po 18 dniach cichej-niecichej. Otrzymałem 19 litrów piwa, 5Blg, do refermentacji poszło 110 g cukru (40 zwykłego + 70g trzcinowego - ponieważ okazało się, że zwykłego w domu brakło) ... no i czekamy Nie mam chłodnicy i to zaczyna mi przeszkadzać. Myślę o rurce z miękkiej miedzi (niedrogie i łatwe w wykonaniu). Pytanie do posiadaczy - czy to się sprawdza? Edytowane 6 Grudnia 2017 przez grzehu.jura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Wybierz chłodnice z rurki karbowanej. Tanie, chyba tańsze niż miedź. Za to posiada świetna wydajność chłodzenia. Polecam. Kolega na forum robiWysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzehu.jura Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Długo nie czekałem z tym Stout'em ... 2 dni i otwarcie pierwszej butelki (1 dzień temp. ok. 22°C, 2 przeniesienie do chłodniejszego miejsca 18-19°C). I nie o brak cierpliwości tutaj chodzi ale o tą wznowioną? cichą fermentację o której pisałem wyżej. Mam z tyłu głowy obawę przed granatami. Po otwarciu słychać syknięcie tak jak powinno. A piana jak na załączonym zdjęciu, nasycenie średnie, czuć czekoladowość, goryczkę... tyle tylko, ze minęły dopiero 2 dni od butelkowania. Pytanie do bardziej doświadczonych piwowarów - jest się czego bać? Czy jest dobrze. Czy za parę dni otworzyć następną butelkę by sprawdzić nagazowanie. Dysponuję piwniczką o temp. ok. 6°C w tej chwili, może przenieść teraz to piwo i niech sobie refermentuje powolutku? Jednak smak i wygląd cieszy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzehu.jura Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 (edytowane) Warka nr 3 Hefe-Weizen (na 20 litrów) 26.11.2017 Naszła ochota na pszeniczniaka. Kolejny klasyczny styl. Wcześniej degustowaliśmy z żoną Okocim pszeniczne - pomarańczowe (OK), Cormeliusz pszeniczne (OK), Kustosz pszeniczne (nie dało się wypić, aromat odstraszał) A jak będzie z moim pierwszym pszenicznym, czas pokaże. słód: pszeniczny 1,9kg pilzneński 1,6kg zakwaszający 0,05kg melanoidynowy 0,2kg chmiel: Lubelski 30g drożdże: BrewGo Weat Zacieranie: (nie mam izolacji na gar muszę często kontrolować i odpalać palnik gazowy) zasyp 47°C (15 litrów) 44-45°C przerwa 15 min. 62-63°C przerwa 30 min. * 72-73°C przerwa 30 min. 76°C filtracja *(wyczytałem, że może być 45 min. by było bardziej wytrawne, zobaczę co wyjdzie i będę wyciągał wnioski) Chmielenie: lubelski 15g na 60 min. lubelski 15g na 20 min. Wychładzało się przez noc samoistnie (tylko początkowo w zlewozmywaku z zimną wodą) Fermentacja: burzliwa 7 dni (było ok. 18-19°C), (jeszcze trwała) mogło być dłużej? ale postanowiłem trzymać się przepisu z Zestawu Piwopiweczko cicha planowana na 7 dni (skończyło się na 18 dniach cichej) Początkowe Blg 10 Otrzymałem ok. 16 litrów piwa (słodowałem do 2 BLG) wydajność nienajlepsza 21.12.2017 Rozlew do butelek po 18 dniach cichej fermentacji. Blg końcowe ok. 2,5-3. Otrzymałem 31 butelek. Do refermentacji użyłem 94 g cukru. Zapach , smak, przyjemny ale na ocenę za wcześnie. Piwo jest smaczne. Czuć goździki, lekką słodowość czyli mozna na przyszłość wydłużyć zacieranie w 63 °C do, np. 45 minut. Generalnie jest dobrze. Dzięki przedłużeniu cichej odfermentowało prawidłowo i nie jest przegazowane. Edytowane 3 Stycznia 2018 przez grzehu.jura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 11 godzin temu, grzehu.jura napisał: burzliwa 7 dni (było ok. 18-19°C), (jeszcze trwała) mogło być dłużej? ale postanowiłem trzymać się przepisu z Zestawu Piwopiweczko cicha planowana na 7 dni Tak nie rób. Lepiej potrzymaj piwo dłużej, aż fermentacja się skończy (piszesz, że po 7 dniach fermentacja nadal trwała, ale mimo to przelałeś piwo znad drożdży do innego pojemnika). Przez takie postępowanie boisz się potem granatów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzehu.jura Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 OK dzięki. Już nie będę ;-) Piwo to jednak żywy organizm nie ma co trzymać się ściśle przepisów bo jest wiele zmiennych. Jeśli chodzi o mojego Hefe-weizena po przedwczesnym zlaniu na cichą, cicha była była dość burzliwa, teraz słabnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Taka malutka porada, może dwie - jeśli nie zbierasz gęstwy, to nie przelewaj na "cichą", przetrzymaj piwo w tym samym fermentorze przez ok 3-4 tygodnie (oczywiście dłużej dla piw mocnych), na ostatnie parę dni wstaw fermentor do pomieszczenia o znacznie niższej temp. niż fermentacja burzliwa, a następnie dopiero wtedy zacznij się interesować butelkowaniem. Z głowy masz wtedy obawę o granaty - te spowodowane nie dokończoną fermentacją oczywiście. Drugim plusem jest ograniczenie możliwej infekcji podczas przelewania z fermentora do fermentora. Żadnej autolizy się nie bój, sprawdzone na własnej skórze - nie spiesz się tak, pośpiech u piwowara jest nie wskazany a w szczególności w przelewaniu na "cichą", bo to jest proszenie się o granaty. A tak, to powodzenia w warzeniu! Edytowane 8 Grudnia 2017 przez Versaar grzehu.jura 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzehu.jura Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Dzięki za sugestie. Jeśli chodzi o pośpiech to raczej jestem cierpliwy, mam winne doświadczenie a tam na produkt pijalny czeka się minimum rok. Ze zlewaniem na cichą to jest sporo kontrowersji, ale tak na dobrą sprawę jest to praktykowane jedynie w browarach domowych, jak sądzę. Więc... przy następnej warce pewnie pominę ten proces. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 No ale bez przesady, 3-4 tygodnie dla średniego piwa w wiadrze? Tyle trzymałem ostatnie BW. Tak tak, będzie na konkursie w marcu, będzie dobrze. Btw ostatnio szukałem inspiracji do imperialnej ipy i Dziełak fermentowal 8+7, przy blg chyba 18. Nie mówię że to dobra droga szczególnie dla początkujących, ale wszystko zależy od drożdży, ich ilości, szczepu itp. Reasumując 3/4 można ale spokojnie 2 styknie byle pod koniec troszkę podnieść na dofermentowanie.Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzehu.jura Opublikowano 31 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 (edytowane) Nowa inwestycja w browarze - śrutownik ręczny Biowin. Śrutowanie 6kg słodu ok. 15 min. na razie bez mechanizacji - sama przyjemność. Warka nr 4 American IPA (na ok. 20 litrów) 31.12.2017 słód: Pale Ale 5kg Monachijski 0,7kg Carapils 0,3kg chmiel: Amarillo 70g Cascade 70g drożdże: American West B5 Zacieranie: 66-68°C 60 min (nie mam izolowanego garnka stąd wahanie temp.) 76°C filtracja Chmielenie: Amarillo 30g na 60 min. Amarillo 15g na 20 min. Cascade 15g na 5 min. Cascade 30g na 0 min. Planuję na cichą dodać: 25g Amarillo oraz 25g Cascade Wysładzałałem do 3Blg, brzeczka12,5 Blg przed chmieleniem (mierzone bez studzenia), 16 Blg po chmieleniu. Wstępne chłodzenie w zlewozmywaku. Aktualnie chłodzi się przed domem (ale chłodnica zamówiona) 7.01.2017 Po 8 dniach zlałem na cichą, zeszło do 6 Blg. W smaku czuć cytrusy - jest dobrze. Za parę dni dodam chmieli "na zimno". 30.01.2017 Rozlew do butelek (ponad 3 tygodnie na cichej) Blg 4. Edytowane 31 Stycznia 2018 przez grzehu.jura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Robiłem na podobnym zasypie AIPE, bardzo fajna wyszła, czekam na wiadomości o twojej Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzehu.jura Opublikowano 5 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Warka nr 5 American Stout (bliźniaczy do AS nr 2 jednak z małymi zmianami - wytłuszczone) 5.01.2018 Popijając amerykańskiego Stouta - warzę amerykańskiego Stouta, takie swego rodzaju perpetuum mobile ;-) Modyfikacja polega na dodaniu 200g słodu karmelowego oraz zamianie 2 słodów na inne (czyszczenie magazynu). Dodatkowo zasyp w temp. 67°C oraz wydłużenie do 15 minut zacierania w temp. 72-73°C. Słody palone zostaną wrzucone przy podgrzewaniu do tej temperatury (a więc ok. 20 minut będą zacierane). Spodziewam się delikatnego zwiększenia paloności. Czy nieznaczne zwiększenie słodu karmelowego coś wniesie? Zobaczymy. Mam już chłodnicę z rurki karbowanej od kolegi z forum, więc chłodzenie będzie efektywniejsze i goryczka zostanie odcięta w odpowiednim czasie. słód: Pale Ale 3,0kg Monachijski 1,5kg Carapils 0,1kg Czekoladowy 0,3kg Słód Carafa (R) Special typ II 1100-1200 EBC 0,3kg Karmelowy 300 0,2kg pszenica prażona 0,1kg chmiel: Zeus 30g Horizon 30g Cascade 30g drożdże: Bulldog B5 American West Zacieranie: woda 15 litrów, zasyp 67°C 65-67°C 90 min. 72-73°C 15 min. (wrzuciłem słody palone) 76°C filtracja (kadź z wężykiem z oplotu na dnie) Chmielenie: Zeus 30g na 60 min. * (+5g , + 5g) Horizon 15g na 30 min. * (+5) Cascade 15g na 15 min. Horizon 15g na 5 min. Cascade 15g na 0 min. * Zdarzyła się mała przygoda podczas chmielenia a mianowicie zbyt gwałtownie wsypałem Zeusa...i wykipiało (nie dokońca wiadomo ile chmielu) Więć mała improwizowana korekta, dodałem Zeusa 5g na 60 min , ponownie 5g na 30min. i dodatkowe 5g Horizona na 30 min. Po chmieleniu otrzymałem 21 litrów brzeczki nastawnej, 15 Blg Fermentacja: Burzliwa temp. ok. 18°C 4.02.2018 Po ponad 4 tygodniach rozlanie do butelek (bez przelewania na cichą). Wydaje się mniej klarowne na chwilę obecną. Blg 6,5 Piwo jest zdecydowanie mniej klarowne poprzez pominięcie cichej fermentacji. Myślę, że jednak warto popełnić cichą. Poprzednik był trochę lepszy w smaku nie mówiąc o wyglądzie. Edytowane 17 Lutego 2018 przez grzehu.jura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzehu.jura Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 (edytowane) Warka nr 6 Russian Imperial Stout 8.01.2018 Przyjemnie jest napić się mocnego, treściwego piwa zimą przy kominku (np. Porter Bałtycki z Browaru na Jurze) ale na portery jeszcze nie czas...więc pomyślałem o jego starszym bracie RIS'ie, choć to dla mnie swego rodzaju próba sił. Zacieranie 9,5 kg słodu to absolutne maksimum Browaru Owca ;-) Dysponuję garnkiem 30 litrowym. Zacieranie było po brzegi gara... i to raczej "na gęsto". Filtracja (wężyk z oplotem) przebiegła o dziwo bez większych problemów. Wysładzanie powulutku ale płynnie. Brzeczki przedniej uzyskałem 12 litrów 22 Blg, myślałem wysłodzić do 15l ale BLG nie spadło, przeciwnie minimalnie rosło do 22,5 Blg więc... skończyło się na 22 litrach brzeczki 21,5 Blg (wysładzałem do ok.15 Blg). Po chmieleniu ekstrakt wyniósł 26,5 Blg... ale przyszłego piwa ubyło - ostatecznie jest 17 litrów. Zacząłem o 17.00, skończyłem po 23.00. słód: Pale Ale 7,0kg Monachijski 1kg Słód Carafa (R) Special typ II 1100-1200 EBC 0,4kg Czekoladowy ciemny 1200-1300EBC 0,4kg Carapils 0,25kg Karmelowy 300 0,25kg pszenica prażona 1000EBC 0,2kg chmiel: Iunga 50g Horizon 15g drożdże: gęstwa po AIPA Bulldog B5 American West Zacieranie: (sporo mieszania) woda ok 22 l (18 +4 etapami wraz z dosypywaniem słodu) 67-68°C 110 min. (wszystkie słody z palonymi) 76°C filtracja Chmielenie: gotowanie 90 min. Iunga 50g 60 min. Horizon 15g 10 min Fermentacja: (ruszyła po zaledwie paru godzinach, nad ranem sporo piany) temp. 18-19°C 4.02.2018 Po 26 dniach przelałem na cichą. Na dnie spodo osadu drożdżowego - ok. 3cm. Blg 11,5 Smak, aromat... bardzo przyjemny, czekoladowo-kawowo-słodkawy. Alkohol nie jest wyczuwalny. Czekamy dalej. Piwa ubyło :-( 14,5 litra, po przelaniu na cichą. 3.3.2018 Butelkowanie po kolejnych 4 tygodniach na cichej. Dodałem 82g glukozy (5,75g/l) Blg 12 (po dodaniu glukozy). Jeśli chodzi o piwo... jest dobrze! Edytowane 3 Marca 2018 przez grzehu.jura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzehu.jura Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 (edytowane) Warka nr 7 Jasne Pełne Ale Proste 11.01.2018 Po wcześniejszym potworku RIS'ie miło jest uwarzyć coś prostego. Marynki zostało z podpiwka. ... no i zobaczymy co z tego wyjdzie. słód: pilzneński 5kg chmiel: Marynka 30g Lubelski 40g drożdże: S-04 Zacieranie: 63°C 25 min. 73°C 35min. 76°C filtracja Chmielenie: Marynka 30g 60 min. Lubelski 20g 10 min. Lubelski 20g 0 min. Po gotowaniu uzyskałem ok. 17 litrów z dość wysokim Blg-16. Dolałem więc jakieś 4,5 litrów wody uzyskując 13Blg. Fermentacja: temp. 18-19°C burzliwa 10 dni (zebrałem gęstwę) cicha 7 dni 3,5 Blg Piwo "takie sobie" czuję charakterystyczne posmak słodu pilzneńskiego Bruntal (klepiskowy). Surowe ziarna słodu mają taki charakterystyczny posmak i w gotowym piwie też to czuję. Nie wiem czy to jest kwestia danej partii słodu czy tak jest ogólnie? Edytowane 5 Lutego 2018 przez grzehu.jura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzehu.jura Opublikowano 5 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Dnia 31.12.2017 o 18:16, Hobbysta napisał: Robiłem na podobnym zasypie AIPE, bardzo fajna wyszła, czekam na wiadomości o twojej Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Dziś już mogę ocenić. Jest dobrze. Czuć przyjemną goryczkę, cytrusy. Aromat rónież przyjemnie cytrusowy. Porządna AIPA, do powtórzenia. Jedno do czego mogę się przyczepić to luźnawy osad drożdżowy, trzeba zostwić jakiś 1cm piwa na dnie butelki by piwo było klarowne. Może to kwestia drożdży. Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzehu.jura Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) Warka nr 8 Stout Owsiany 10.02.2018 słód: pilzneński 5kg karmelowy 300 0,25kg carafa special II 0,20kg pszenica prażona 0,3kg czekoladowy 0,1kg płatki owsiane 0,4kg (skleikowane w 2 litrach wody) chmiel: Iunga 35g Lubelski 15g drożdże: gęstwa z jasnego S-04 Zacieranie: 65°C 40 min. 72°C 30min. 76°C filtracja Chmielenie: 70 min Iunga 35g 60 min. Lubelski 15g 10 min. . Po gotowaniu uzyskałem ok. 22 litrów Blg-16. 3.3.2017 Przelanie na cichą, 5 Blg Edytowane 3 Marca 2018 przez grzehu.jura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzehu.jura Opublikowano 28 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 (edytowane) Warka nr 9 Saison wg przepisu Doroty Chrapek (dori), lekko zmodyfikowany 18.02.2018 słód: pilzneński 2,7kg monachijski 0,8kg pszeniczny 0,7kg caraaroma 0,2kg carahell 0,2kg zakwaszający 0,1kg chmiel: Marynka 14g Iunga 14g East Kent Golding 25g dodatki: curacao 15g glukoza 300g drożdże: Fermentis SafAle™ BE-134 Zacieranie: woda 15 litrów, zasyp 65-66°C 64°C - 60 min. 72°C - 20 min. Chmielenie: Marynka 14g 65 min. Iunga 14g 45 min. East Kent Golding 15g 20 min curacao 15g 15 min. East Kent Golding 10g 5 min. glukoza 300g 5 min. przed końcem zacierania Uwaga: Trochę za drobno zmieliłem słód i miałem przygodę podczas filtracji, która baardzo powoli przebiegała aż w końcu stanęła. Młóto "zabetonowało się". Dziurawienie młóta pomogło ale klarowność ucierpiała. Początkowe Blg 16 12.03.2018 przelanie na cichą po 3 tygodniach, 1 Blg 19.03.2018 Butelkowanie, 0,5Blg Edytowane 23 Marca 2018 przez grzehu.jura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzehu.jura Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 (edytowane) Dla browaru skonstruowałem mieszadło magnetyczne na bazie wentylatora 12V. Teraz mogę już używać płynnych drozdży. Poprzednia AIPA to najlepsze piwo jak dotąd, więc teraz zasyp podobny lecz chmiele inne. Zobaczymy. Warka nr 10 American IPA 01.03.2018 słód: Pale Ale 5kg Monachijski 0,7kg Carapils 0,35kg chmiel: Chinook 30g Citra 50g a na chmielenie na zimno ...??? (muszę przejrzeć magazyn;-) Amarillo 15g Chinook 20g drożdże: FM52 Amerykański sen - po raz pierwszy płynne Zacieranie: 67°C 60 min 76°C filtracja Chmielenie: Chinook 30g na 60 min. Citra 15g na 20 min. Citra 15g na 5 min. Citra 20g na 0 min. 13,2 Blg (trochę przymało, poniżej dolnej granicy stylu..ale tak to jest jeśli chce się więcej piwa, otrzymałem 23 litry :-) 12.03.2018 przelanie na cichą, 2 Blg odfermentowało bardzo mocno. 16.03.2018 Dodałem chmiele 15g Amarillo 20g Chinnok - chmielenie na zimno. Edytowane 16 Marca 2018 przez grzehu.jura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzehu.jura Opublikowano 16 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 (edytowane) Warka nr 11 Dunkelweizen 11.03.2017 Pszeniczne ciemne na drożdżach płynnych, może być ciekawie. Zobaczymy. słód: pszeniczny 2,5kg monachijski 1,3kg pilzneński 0,7kg karmelowy 300 - 0,3kg czekoladowy 0,1kg pszenica prażona 0,025kg chmiel: lubelski 35g drożdże: FM41 Gwoździe i Banany Zacieranie: zasyp 46°C (ok.15 litrów) 44°C 15 min. 63°C 30 min. 73°C 30 min. 74°C 10 min. dodałem słody palone 76°C filtracja Chmielenie: lubelski 20g na 60 min. (+ ok. 30 min. - usnąłem w trakcie chmielenia, nie ma co po nocach brać się za warzenie piwa ;-) lubelski 15g na 15 min. Początkowe Blg 15,5 a więc za wysokie (powodem długie chmielenie, patrz wyżej). Korzystając ze wzoru: https://www.wiki.piwo.org/Przelicznik_ilości_dodanej_wody dodałem 3 litry wody mineralnej, i w ten sposób otrzymałem 13,4 Blg (górna granica stylu). Drożdże rozmnażałem jakieś 72 godziny, fermentacja ruszyła już na drugi dzień. Piana wylewała się przez rurkę. 25.03.2018 Przelanie na cichą 4 Blg Edytowane 25 Marca 2018 przez grzehu.jura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzehu.jura Opublikowano 12 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 (edytowane) Już 2 miesiące minęły od ostatniej warki, zapasy powoli kończą się. Co lepszych piw już nie ma. Gęstwa FM52 wytrzymała w lodówce, zapach nie odstraszał, smak piwa nad gęstwą przyzwoity więc warzymy. Poprzednia EIPA bardzo przyjemnie mnie zaskoczyła. Zmieniłem nieco chmiele i nieznacznie obniżyłem goryczkę, 50-52 IBU wg PPPP. Warka nr 12 English IPA 12.05.2018 słód: pale ale 2kg monachijski 2kg caraaroma 0,2kg carahell 0,2kg chmiel: Iunga 25g East Kent Goldings 25g drożdże: 8 tygodniowa gęstwa po AIPA, FM52 Amerykański sen Zacieranie: 63°C przerwa 30 min. 73°C przerwa 30 min. Chmielenie: Iunga 25g 60 min. East Kent Goldings 15g 20 min. East Kent Goldings 10g 0 min. Fermentacja: temperatura 20-22°C burzliwa 12 dni (2,8 Blg) cicha Początkowe Blg 13,5 31.05 - butelkowanie 2,5 Blg. Piwo udane. Jest mniej goryczki niż w pierwszej warce, to dobrze. Jest pijalne, klarowne. Edytowane 3 Czerwca 2018 przez grzehu.jura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzehu.jura Opublikowano 18 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2018 (edytowane) Latem przyjemnie napić się orzeźwiającego piwa. Pogoda dziś sprzyja warzeniu - ciągle pada, więc jest trochę czasu. Zaplanowałem AIPĘ ale na magazynie miałem tylko dość ciemny, karmelowy słód Caraaroma, resztki Pale Ale, trochę chmielu Amarillo i Chinnok'a. Stąd taki przepis. Warka nr 13 Miedziane AIPA 18.05.2018 słód: Pale Ale 3,1kg Monachijski 0,90kg Pilzneński 1,60kg Caraaroma 0,40kg chmiel: Chinook 35g Amarillo 15g dodatkowo... a na chmielenie na zimno: Chinook 15g (czyszczenie magazynu) Citra 30g drożdże: US-05 Zacieranie: 67°C 60 min 76°C filtracja Chmielenie: Chinook 25g na 60 min. Amarillo 15g na 15 min. Chinook 10g na 0 min. IBU 55 wg. PPPP. 16,5 Blg, - (przed chmieleniem było 8,5 Blg a więc wzrosło sporo, spodziewałem się ok. 13,5Blg) Już drugą warkę robię na raty tzn. wieczorem zacieram i filtruję. A na drugi dzień kończę chmieleniem. Dzięki temu nie męczę się po nocach. Zacieranie z filtracją skończyłem o godz. 00.30 - temp. w garze wynosiła 74°C, rano o godz. 6.00 spadała do 44°C. Nie ma obawy o zakażenie - ponieważ i tak na drugi dzień wszystko jest gotowane podczas chmielenia. Nie wiem jak to wpłynie na smak piwa ale ten sposób jest dla mnie optymalny - przy barku czasu. 28.05 zlanie na cichą, 3.06 chmielenie na zimno: Chinook 15g (czyszczenie magazynu) Citra 30g 17.06 butelkowanie, 2Blg Edytowane 17 Czerwca 2018 przez grzehu.jura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzehu.jura Opublikowano 19 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 (edytowane) Kolejna warka na ciepłe dni z tego co akurat mam na stanie. Proste piwo oparte częściowo na amerykańskich chmielach. Warka nr 15 Jasne Ale 17.06.2018 słód: Pilzneński 3,70 kg Monachijski 0,30 kg chmiel: Iunga 15g Zeus 10 g Citra 10g drożdże: gęstwa po US-05 Zacieranie: 63°C 30 min 73°C 45 min (II połowa meczu ;-) Chmielenie: Iunga 15g na 60 min. Zeus 10g na 15 min. Citra 10g na 5 min. IBU 35 , 11 Blg PS Pierwszy granat! Zapodziało się piwo w szafie American Staut. Poleżało parę tygodni niezauważone i wybuchło. Sporo szkła ale nie ma rannych. 18.07 butelkowanie. Piwo dość długo było na cichej (ponad 2 tygodnie z powodu braku czasu). Blg nieznane bo stłukł się cukromierz. Piwo dobre, przyjemne do picia. Czuć delikatną goryczkę a gdzieś w tle wyczuć można amerykańskie chmiele. Dowód na to, że niekoniecznie trzeba kombinować z chmielami by uzyskać przyzwoite piwo. Edytowane 20 Sierpnia 2018 przez grzehu.jura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzehu.jura Opublikowano 28 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 (edytowane) Warka nr 16 Hefe-Weizen 24.06.2018 Kopia pszenicznego z wcześniejszego przepisu ale na drożdżach płynnych FM41 Gwoździe i Banany. Dodatkowo wydłużenie zacierania w 63°C do 45 minut - by piwo wyszło bardziej wytrawne. słód: pszeniczny 1,9kg pilzneński 1,6kg zakwaszający 0,05kg melanoidynowy 0,2kg chmiel: Lubelski 30g drożdże: FM41 Gwoździe i Banany Zacieranie zasyp 47°C 44-45°C przerwa 15 min. 63°C przerwa 45 min. 73°C przerwa 20 min. 76°C filtracja Chmielenie: lubelski 15g na 60 min. lubelski 15g na 20 min. 10Blg po chmieleniu Temperatura fermentacji oscylowała w granicach 21-22°C trochę za wysoko. Do tego piwo trochę przetrzymane na cichej (ponad 2 tygodnie) wcześniej zebrałem gęstwę. Goździków nie czuć, czuć banany. Ale piwo pijalne. Edytowane 20 Lipca 2018 przez grzehu.jura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzehu.jura Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2018 (edytowane) Warka nr 17 Dunkelweizen 20.08.2018 Już drugie piwo w tym stylu. Receptura nieznacznie zmieniona w porównaniu z warką nr 11 (mniej monachijskiego, więcej pilzneńskiego, zacieranie też lekko zmodyfikowane) Najważniejszą zmianą jest mrożona gęstwa (80% gęstwy, 20% gliceryny +/_) a w zasadzie próby z mrożeniem. Starter pracował jakieś 36 godzin (drożdże ruszyły po jakiś 24 godz. już myślałem, że padły) ...jak wystartowały to chciały opuścić kolbę słód: pszeniczny 2,5kg monachijski 0,8kg pilzneński 1,2kg Caraaroma 0,2kg czekoladowy 0,1kg pszenica prażona 0,025kg chmiel: lubelski 35g drożdże: gęstwa FM41 Gwoździe i Banany wcześniej zamrożona Zacieranie: zasyp 46°C (ok.15 litrów) 44°C 15 min. 63°C 40 min. 73°C 20 min. 74°C 10 min. dodałem słody palone 76°C filtracja Chmielenie: lubelski 20g na 60 min. lubelski 15g na 15 min. Blg 12 Temperatura fermentacji ok. 22-24°C trochę za wysoko ale mamy upały. 12.09 Przelanie na cichą bardziej po to by trochę oczyścić, sklarować bo przecież na burzliwej było dłuuugo. 16.09 Zacząłem butelkować po dodaniu cukru na refermentację... i mała przygoda - okazało się , że mam tylko 14 kapsli. Niedziela niehandlowa i problem. Pomyślałem, że najlepszym rozwiązaniem będzie pozostawienie piwa z rozpuszczonym cukrem i następnego dnia dokończenie butelkowania. 17.09 c.d. butelkowania Myślę, że udało się. Piwo nagazowuje się odpowiednio. Jest pijalne, smakuje. Edytowane 24 Września 2018 przez grzehu.jura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się