Kustosz Piwny Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Witam, jestem początkującym piwowarem. Mam za sobą kilka warek z brewkitu, teraz chcę spróbowć uwarzyć coś z ekstraktów. Chciałbym aby mój stout był wyraźnie kawowy, ale nie zbyt gorzki. W załączeniu przygotowana receptura. Rozważam jeszcze sposób dodania kawy do tego piwa. Nie wiem czy ostatnie minuty gotowania i dodanie w tym momencie kawy da mi zamierzony efekt. Dzięki za odpowiedzi. Papi Coffee Milk Stout.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Witaj. Jest cały wątek o dodawaniu kawy do piwa na forum. Przeczytaj uważnie go do końca a rozwieje to twoje wątpliwości odnośnie sposobu i czasu dodawania kawy. Ja mogę zaproponować Tobie recepturę którą zastosowałem w swoim piwie i imo piwo jest pijalne, zgodne z moimi przewidywaniami i smaczne dla moich znajomych którzy je pili. A więc: ver nr I. warka 10L 1,7kg ciemny wes 0,250g słód czekoladowy 0,250g laktoza 15g Magnum De ver nr II warka 10L 1,7 kg ciemny wes 0,250g słód czekoladowy 0,250g płatki owsiane 0,250g laktoza 10g Magnum DE Pierwsza warka na 1/2 saszetki US-05, druga na jej gęstwie ~60g. Robiłem dwie warki po sobie żeby móc porównać w jak najbardziej zbliżonym czasie smaki piwa z dwóch warek. W pierwszej w kilku butelkach zadałem po 6ml espresso gdzie w pierwszych tygodniach był mocno wyczuwalny smak kawy, później smak i aromat kawy zszedł nieco w stronę słodów palonych. Próbna butelka z drugiej warki po ok 5 tyg leżakowania przyniosła zaś głębię smaku i większą lepkość (płatki owsiane). Zredukowałem także ilość chmielu gdzie w 1szej warce była zbyt mocno wyczuwalna goryczka. Myślę że 12g na 10l będzie optymalna przy zastosowaniu chmielu Magnum. Oczywiście jest to mój autorski przepis i każda uwaga będzie mile widziana ale biorąc pod uwagę że to były moje 5 i 6 warki to wyszło mi to bardzo udanie. Oczywiście piwo tego typu potrzebuje 5-6 miesięcy do dojścia ale u mnie żadna warka nie dotrwała do 2 miesiąca . Pozdrawiam Edytowane 3 Grudnia 2017 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się