grzesiuu Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Witam, mam takie pytanie odnośnie różnych rodzai piw. Wiadomo proces zacierania i składniki różnią się ale czy po tym wszystkim proces fermentacji cichej i leżakowania (wiadomo dolnej trzeba dłużej) znacząco się różnią czy po prostu są bardzo podobne i różne traktujemy tak samo? A tak nawiasem mam pytanie czy trzeba zlewać na cichą nastaw do innego pojemnika czy to tylko służy do zmniejszenia osadów w butelce i ewentualnego polepszenia smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Fermentacja cicha ma za zadanie między innymi doprowadzić do sklarowania się piwa. W grę wchodzi również dofermentowanie piwa. Piwa mocne ciężkie - wskazane jest dłuższe leżakowanie, piwa lekkie krótsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się