Jump to content

sterowniki Pamel vs Bolecki


Krzysztof988

Recommended Posts

Szukam i szukam i nie mogę nigdzie znaleźć tematów porównujących te dwa sterowniki.

Są zbliżone do siebie na papierze różnią się tylko znacznie ceną. Natomiast najważniejsze jak to wychodzi w praktyce, proszę by użytkownicy Pamela i Boleckiego wpisywali swoje spostrzeżenia plusy i minusy swoich subiektywnych ocen. Stoję teraz przed takim wyborem i na papierze to są takie same.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli potrzebujesz do warzenia Piwa to masz inne lepsze rozwiązania.

Jednym z nich jest CraftBeerPi, prosty i tani do złożenia.

Osobiście kupiłem PI2 używane plus kartę wifi i działa super.

Sondy też zrobisz sam za grosze, ssr na allegro po 13 zł 25A.

Co do Pamela to nie polecam ze względu, że np. w sondach używa najtańszych klonów ds18b20 i np. z CraftBeerPi nie działa.

Gdzie oryginał 4 zł w elektronicznym to w hurcie z 2zł, ale to nie 0,2 zł za chińczyka.

 

 

Link to comment
Share on other sites

ja mam Pamela, ustawiałem go przez kilka warek, teraz już go opanowałem, nauczyłem się obsługiwać i spełnia swoje zadanie. 

 

jego obsługa mnie wkurza, to że guziki trzeba wciskać z całej siły, że nie zawsze po wciśnięciu zmienia się wartość którą chcesz ustawić, trzeba klikać kilka razy. ale jak już pisałem, jak się go nauczysz to jest spoko. po korekcie temperatury i PID utrzymuje zadaną wartość z wahaniami ok 0,7st. zacieranie ustawiam na automacie, przerwy, czas, temperaturę. gotowanie lecę ręcznie, jak zaczyna wrzeć brzeczka zmniejszam moc z 100% na 85% i to wszystko.

 

chciałem gotowca niż bawić się w budowanie czegoś po swojemu, taki prawie plug&play i Pamel wygrał ceną.

Link to comment
Share on other sites

Przy okazji tematu zapytam:

Czy "ktoś" wie za co odpowiadają te trzy poszczególne parametry: P, T, W, w sterowniku Boleckiego? Widoczne po włączeniu "ukrytego menu": trzeba wcisnąć naraz przyciski "góra" i "dół".

Z uwagi na dużą bezwładność mojego układu, chciałbym ustawić sterownik tak, żeby maksymalnie szybko zaczynał nabijać temperaturę i bardzo ostrożnie lądował.

WP_20171210_23_41_38_Pro.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.