Kuba Pietraszko Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Witam, to mój pierwszy post na forum, więc prosiłbym o wyrozumiałość. Oczywiście tematów o gęstwie jest multum, ale wydaje mi się, że każdy przypadek jest na tyle indywidualny, że warto założyć nowy temat. Zebrałem gęstwę z piwa 13,5 BLG, suchych drożdży LIBERTY BELL ALE M36 Mangrove Jack's, które wykorzystałem do mojego new englanda. Gęstwa można powiedzieć że jako tako się rozdzieliła, tylko że warstwa drożdży, które opadły jak widać na zdjęciu jest b. duża, a ta na powierzchni jest po prostu mała. Czy taka gęstwa nadaje się , może ją przemyć kilka razy, może nie bawić się w to i po prostu zadać? Dodam, że już raz zadawałem drożdże z gęstwy po US-05 gdzie zupełnie nie zaszło rozwarstwienie gęstwy, a piwo wyszło bardzo dobrze, co prawda zeszło z 17 BLG tylko do 5 BLG, ale to chyba kwestia zacierania, bo piwo nie "dochodzi" w butelkach i jest z nim wszystko ok. Z góry dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Ja widzę ładną gęstwę, cienką warstwę wody i piankę kożucha. Przemycie gęstwy to zawsze dobry pomysł. Kuba Pietraszko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Pietraszko Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Dzięki za odpowiedź wydawało mi się ze drożdże powinny się bardziej rozwarstwić, a ta jasna warstwa powinna być zdecydowanie większa ale skoro jest ok, to nie będę się martwił przy użyciu jej ponownie. No chyba, że pojawi się jakiś dziwny zapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Może słabe zdjęcie, ale ja nie widzę na nim chmielin i martwych drożdży. Widocznie masz świeżą, zdrową gęstwę. Jak masz wątpliwości, bo gęstwa jest stara, ale nie śmierdzi to możesz zrobić starter. Lub pizzę i użyć nowej fiolki lub paczki suchych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Polecam dobrze przepłukać, wtedy się ładnie rozwarstwia. Ja robię tak, że zalewam większy słoik wrzątkiem, jak ostygnie to odlewam połowę tej wody i następnie całą gęstwę przenoszę do słoika z wodą. Następnie bełtam i czekam aż wszystko opadnie :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 @Kuba Pietraszko zebrałeś drożdże które wg specyfikacji mają wysoką flokulację. Takie są mniej skore do rozwarstwiania oraz łatwe do zebrania bez dużej ilości młodego piwa. Przelicz ilość potrzebnej gęstwy w kalkulatorze i zadaj wg tego co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się