Kurt Opublikowano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 Mam pytanie o zalecaną twardość wody do portera bałtyckiego. Mam w kranie dosyć twardą wodę 325 ppm CaCO3 i zazwyczaj zmiękczam ja przepuszczając przez filtr osmotyczny. Pytanie jest czy jak w przypadku stouta twardość wody jest zaletą czy lepiej ją trochę zmiękczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 (edytowane) Do ciemnych piw twarda woda będzie lepsza. Oczywiście wpływ na smak piwa mają jeszcze inne "składniki" wody, ale jeśli chodzi o samą twardość - to twarda Edytowane 14 Grudnia 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się