Jump to content

Porter bałtycki - twardość wody


Kurt

Recommended Posts

Mam pytanie o zalecaną twardość wody do portera bałtyckiego. Mam w kranie dosyć twardą wodę 325 ppm CaCO3 i zazwyczaj zmiękczam ja przepuszczając przez filtr osmotyczny. Pytanie jest czy jak w przypadku stouta twardość wody jest zaletą czy lepiej ją trochę zmiękczyć?

Link to comment
Share on other sites

Do ciemnych piw twarda woda będzie lepsza.

Oczywiście wpływ na smak piwa mają jeszcze inne "składniki" wody, ale jeśli chodzi o samą twardość - to twarda :) 

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.