Jump to content

Długa fermentacja Brewkitu


Recommended Posts

Witam i proszę o poradę.

Postanowiłem zrobić swoje pierwsze piwo z brewkitu, aby powoli poznać cały proces. Zakupiłem brewkit SPARKING ALE COOPERS i już na etapie fermentacji mam dylemat. Drożdże zadane w temeraturze jak na instrukcji, temperatura przy fermentorze ok 20 st. i sam proces fermentacji wg. instrukcji miał trwać ok 7 dni. U mnie jest to już ponad 3 tygodnie a na cukromierzu jest ok 3 st. BLG. W międzyczasie przeniosłem fermentor  do pomieszczenia w którym jest 24 st. proszę o poradę czy wg was wszystko jest ok, mam dalej czekać czy podjąć jakieś działania. Piwo w smaku nie jest zepsute śmierdzące ani nie ma innych objawów że coś mogło się popsuć.

Link to comment
Share on other sites

Jesli dobrze zrozumiałem to sadzisz ze ma zejść do zera. Spokojnie jesli blg się nie rusza w dół ani o ciupinke od tygodnia możesz pomysleć o butelkowaniu bo chyba cicha to ty masz juz za sobą. Za pomocą kalkulatora oblicz ile dokładnie cukru dodać do butelek i gotowe ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

A nie można poprostu wsypać cukier do butelki? Nie będzie tak łatwiej ?
No nie wiem czy łatwiej robisz syrop na całość, mieszasz i w butelki. Ważysz tylko raz cukier. No i lepiej przelać bo na dnie masz pełno drożdży a nie chcesz żeby się dostały do butelek.

Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, ginofelino napisał:

A nie można poprostu wsypać cukier do butelki? Nie będzie tak łatwiej ?

Kiedyś tak robiłem - taką miarką potrójną. Ma to swoje plusy aczkolwiek jeśli chcesz inaczej / lżej nagazować piwo to dużo łatwiej przygotować roztwór cukru/glukozy. Mi nawet ta najmniejsza miarka zbytnio gazowała piwa w niektórych stylach... 

Link to comment
Share on other sites

Ja dodaję roztwór wody z glukoza przy pomocy strzykawki do każdej butelki, jest to mega wygodne i szybkie, piwa wychodzą rownomiernie nagazawone, polecam to na pewno zamiast dodawania cukru łyżeczka bo metoda jest pewniejsza

Link to comment
Share on other sites

Dnia 28.12.2017 o 12:45, ginofelino napisał:

A nie można poprostu wsypać cukier do butelki? Nie będzie tak łatwiej ?

Można, ja tak robię bo mam tylko jeden fermentor. Dodatkowo unika się ryzyka źle wymieszanego roztworu w całym piwie.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.